13 december 2011

notiser

Daniel Johansson sorterar i veckans nyheter.

Även under MIDEM 2012 i Cannes kommer det att arrangeras ett Music Hack Day. Under 24 timmar kommer de 30 deltagarna på MIDEM Hack Day att jobba med nya tekniska lösningar och musikappar. Resultatet kommer att presenteras under slutet av mässan. MIDEM Hack Day arrangeras 28 till 29 januari och det går fortfarande att anmäla sig till evenemanget.

Spotmeup är en ny tjänst för mindre artister. Genom att använda SpotmeUp behöver artisterna inte betala någon årlig avgift för att finnas på Spotify. I gengäld får de inte heller några royalties då deras låtar spelas – Spotmeup behåller själva alla intäkter. Tjänsten är främst till för DIY-musiker som vill sprida sin musik. Spotmeup håller även på att ta fram iCloudmeup, som med ett liknande upplägg ska möjliggöra för artister att finnas på Apples tjänst iCloud.

Spotifys nya funktionalitet med appar hann knappt släppas i betaversion innan företaget fick börja ta emot kritik för att apputvecklarna inte kommer att få dela på Spotifys intäkter från reklam och prenumeranter. Spotifys VD Daniel Ek har svarat på kritiken genom att påpeka att det i dagsläget inte finns någon ekonomi i apparna, som erbjuds gratis. Det återstår att se om det på sikt kommer att växa fram en marknad för tredjepartsutvecklade betalappar inom Spotify.

Som vi tidigare har rapporterat om har The Belgian Anti-Piracy Federation, via en rättsprocess, redan lyckats få två av Belgiens ledande internetoperatörer att blockera all sin trafik till The Pirate Bay. Nu försöker BAF ta utvecklingen ett steg längre. I ett brev som skickats ut till andra internetleverantörer hotas dessa av rättsliga åtgärder om de inte börjat blockera trafiken till The Pirate Bay inom tio dagar. Hittills har en av de mindre internetleverantörna i Belgien svarat på hotet och stängt all trafik till The Pirate Bay.

Varumärket Sony Ericsson kommer att vara utfasat inom ett halvår. Detta uppger Kristian Tear på Sony Ericsson i en intervju med The Times Of India. Samtidigt meddelade han att företagets framtida mobiler kommer att lanseras med Sony som varumärke och att det bara kommer att handla om smartphones. Affären mellan Sony och Ericsson, där Sony ska ta över det gemensamma bolaget Sony Ericsson, är dock ännu inte formellt godkänd från myndighetshåll.

Den TrackID-tjänst som Sony Ericsson har tagit fram för att känna igen musik har nu släppts som gratisapp via Android Market och fungerar även för Androidtelefoner av andra märken än Sony Ericsson. Appen bygger på samma princip som Shazam och SoundHound.

Downloadförsäljaren 7Digital fyllde nyligen sju år och firade det med att bland annat presentera intressant statistik. Numera kommer 44 procent av företagets försäljning genom mobila enheter, vilket kan jämföras med 1 procent för ett år sen. Samtidigt avslöjade 7Digital att de under 2012 kommer att göra deras downloads tillgängliga även till Windows Phones.

The Pirate Bay har på nytt blivit stämda. Den här gången är det finska IFPI som har stämt torrentsajten för upphovsrättsbrott. Samtidigt kräver finska IFPI att de två internetsoperatörerna Sondera och DNA börjar blockera all trafik till The Pirate Bay.

Som en reaktion på att allt fler bredbandsoperatörer i allt fler länder börjat blockera trafiken till torrentsajter har gruppen MAFIAAFire tagit fram en add-on till browsern Mozilla. Kallad för The Pirate Bay Dancing hjälper denna add-on berörda internetanvändare att komma åt blockerade sajter, genom att koppla deras trafik via slumpmässigt valda proxyservrar.

Songwriters Association of Canada, som företräder över 1500 kanadensiska låtskrivare, förespråkar i ett nyligen publicerat förslag en legalisering av den idag illegala fildelningen. Däremot vill de se en slags licensieringslösning som möjliggör ersättning till de fildelade artisterna och upphovsmännen. Även Schweiz har tagit ställning i frågan, i en statligt finansierad studie hävdas det att schweizarna inte spenderar mindre på underhållningsrelaterade produkter trots att en tredjedel av befolkningen över 15 år är aktiva nedladdare. Därmed har staten tagit beslutet att nedladdning för privat bruk ska fortsätta vara lagligt i Schweiz. I den schweiziska rapporten riktas det kritik mot hur andra länder hanterat nedladdningsfrågan, bl.a. väcker rapporten frågorna om huruvida three strikes och andra insatser mot nedladdningen är förenligt med FN:s mänskliga rättigheter samt yttrandefriheten.

Via OpenEMI släppte EMI stora delar av sin katalog fri för apputvecklare att använda. Nu har OpenEMI dragit igång en apputvecklartävling, där den bästa appen belönas med 5000 dollar. Bidrag till tävlingen ska skickas in senast 13 januari.

Efter en tre år lång förundersökning har en 23-årig man blivit åtalad för att ha bekostat och drivit Student Bay, en The Pirate Bay-liknande sajt som fokuserade på illegal distribution av studentlitteratur. Initialt misstänktes Gottfrid Svartholm från The Pirate Bay för att även vara aktiv inom Student Bay. Men då förundersökningen av sajten, som stängdes ner i maj 2009, nu är avslutad är Svartholm struken från misstankar.

Under våren 2012 släpps en Shazam-liknande app för alla som har svårt att sätta samman fågelläten med rätt art. En forskgrupp vid University of Wisconsin-Madison håller med hjälp av databasen WeBird på att utveckla appen som automatiskt identifierar 75 olika fåglar. Förutom fåglar ska appen också klara av att skilja på olika grodarter.

Via Android-appen Tune Me kan numera alla spela in med autotuning. Appen tar din inspelade sång, autotunar den och lägger den över något av de beats som finns att välja på. Resultatet blir din egen autotunade mobilinspelning.

Den nya webbradiotjänsten Senzari håller på att lanseras i USA, Brasilien och Spanien. I lanseringsstadiet har Senzari över 10 miljoner licensierade låtar, som användarna kan utgå från för att bygga sin personliga radioslinga. För att använda Senzari krävs en inbjudan och användarna kan bjuda in sina Facebookvänner till tjänsten. För tillfället finns Senzari enbart som gratis webbtjänst, men inom kort ska även mobilversioner släppas för iOS och Android.

Även om iTunes Store är den största musiktjänsten i världen, finns det områden där iTunes ännu inte lanserats. I december lanseras iTunes Store i Brasilien, ett land med närmare 200 miljoner invånare.

Som vi tidigare har rapporterat köpte den amerikanska streamingtjänsten Rhapsody nyligen upp Napster. Nu har varumärket Napster gått i graven i USA. I stället för att arbeta med två separata varumärken kommer Rhapsody enbart att jobba med sitt eget varumärke i USA och Napsters användare förs över till den nya ägarens tjänst. Även om Napster fortfarande finns kvar som varumärke i några territorier är det slutet på en era.

Den digitala distributören Believe har inlett ett samarbete med AudioLock.NET. Genom samarbetet kommer Believes kunder att få ta del av AudioLocks antipiratteknologi, så som exempelvis vattenmärkning av promotionfiler, till reducerad kostnad.

Daniel Johansson