Ludvig Strigeus tilldelades Tenzingpriset 2011

Nyheter
Ludvig Strigeus, upphovsman till Spotifys unika mjukvara, har tilldelats Tenzingpriset 2011. Priset instiftades 2009 till minne av sherpan Tenzing Norgay möjliggjorde för Edmund Hillary att först i världen bestiga Mount Everest och delas årligen ut ”för att belöna de vägledare som finns bakom en stor prestation och gör den möjlig”.

Ludvig Strigeus tog emot priset på 100 000 kronor vid en prisutdelning i Stockholm på onsdag. Han tilldelas priset för sin prestation kring skapandet av den unika mjukvaran bakom Spotify. Han tilldelades priset med följande motivering;

”För hans insats som utvecklaren i bakgrunden gjort det tekniskt möjligt för framgångsföretaget Spotify att förse musikälskarna med ett nytt digitalt sätt att lyssna på musik på som gör både skivbolagen och användarna nöjda – världen över. ”

Hösten 2006 började Strigeus jobba med Spotifys idé efter att grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek hört talas om Ludvig och hans världsberömda nedladdningsprogram µTorrent. Efter ungefär en månad var han färdig med den första användbara versionen av Spotifyklienten.

– Ludvig Strigeus är enligt min mening en otroligt spännande person, kommenterar förra årets pristagare och jurymedlemmen Kaj Mickos. Han är begåvad utöver det vanliga och har sedan unga år hängt med i IT-utvecklingen med diverse egna projekt. Genom den erfarenhet och kunskap han skaffade sig redan sen barnsben har Ludvig utvecklat den unika mjukvaran bakom Spotify något som idag används av 12 miljoner människor världen över. Genialt! Ludvig är en värdig pristagare av Tenzingpriset 2011.

Övriga nominerade till årets Tenzingpris var Sveriges Radios Bibi Rödöö, Therese Alshammars tränare Johan Wallberg och manusförfattaren Calle Norlén.

Juryn bestod i år av Karl-Johan Persson (vd och koncernchef, H&M), Angeles Bermudez Svankvist (generaldirektör, Arbetsförmedlingen), Renata Chlumska(äventyrare), Maria Abrahamsson (riksdagsledamot och journalist), Johan Skoglund (vd och koncernchef JM), Tom Lindahl (vd, Tenzing) samt 2010 års pristagare Kaj Mickos (professor emeritus i innovationsteknik).

Claes Olson

Kommentarer inaktiverade.

Annons

Annons

Annons