Arvikafestivalen ansöker om konkurs – publiken välkommen i Roskilde

artiklar
Årets upplaga av Arvikafestivalen, som sedan starten 1992 har tillhört landets mest etablerade festivalscener, har ställts in. Inom de närmaste dagarna kommer festivalen att ansöka om konkurs. I ett pressmeddelande konstaterar arrangörerna att man ”inte lyckats sätta ett program som säljer tillräckligt mycket biljetter för att nå i hamn med festivalen i år.”

”Trots allt jobb, all pepp och all framtidstro måste vi nu, bara några veckor innan festivalen, konstatera att vi inte kommer kunna genomföra årets festival”, skriver Arvikafestivalens presschef Jonas Linné.

”Vi har sålt för få biljetter. Vi får, även fast det tar emot något så oerhört, konstatera att vi inte lyckats sätta ett program som säljer tillräckligt mycket biljetter för att nå i hamn med festivalen i år. Därför tar vi idag beslutet att ställa in Arvikafestivalen 2011. Inom de närmsta dagarna kommer vi att ansöka om konkurs.”

Arvikafestivalen startade 1992 och årets festival skulle bli den tjugonde i ordningen. Festivalen har trots sina upp- och nedgångar årligen lockat storpublik till Folkets Park i Arvika och engagerat tusentals i det ideella arbetet med festivalen. Fjolårets festival drabbades dock av stora ekonomiska problem, arrangörsföreningen AF Galaxen fick sju miljoner kronor i skulder och en ekonomisk företagsrekonstruktion med tillhörande ackord fick genomföras under hösten.

”I december stod det klart att vi lyckats rädda festivalen, föreningen var skuldfri och en ny festival skulle kunna genomföras. Och sen dess har vi haft ett enormt stöd trots den uppförsbacke vi fick starta i. Från våra besökare, från Arvika kommun, från banken och från nästan alla runt omkring oss. Tillsammans skulle vi gå tillbaka till rötterna.”

På den arrangerande ideella föreningen AF Galaxen är man förstås mycket ledsna och beklagar den uppkomna situationen gentemot såväl leverantörer som den publik som redan har köpt biljetter.

”Vi vet inte än vad som händer med era biljetter. Det kommer att vara upp till konkursförvaltaren som tillsätts av tingsrätten att reda ut hur mycket som kan återbetalas av AF Galaxen. Men vi vet inte idag vad som händer eller hur lång tid det kommer att ta.”

Den redan utsålda Roskildefestivalen i Danmark har beklagat Arvikafestivalens nedläggning och erbjuder alla med tredagarsbiljett till Arvika fri entré på årets festival.

Årets Arvikafestivalen skulle ha arrangerats 14-16 juli (samma helg som den återuppståndna Hultsfredsfestivalen) med bl.a engelska Aphex Twin, norska Röyksopp och belgiska Front 242 som affischnamn.

Festivalens pressmeddelande i måndags avslutades med följande rader:

”Vi minns tillbaka på 19 års festivalhistoria och är glada över vad vi har fått uppleva tillsammans med er festivalbesökare. Vi trodde aldrig att det skulle sluta så här. Med detta sista manifest är det med sorg i hjärtat som vi tackar för allt det som varit.

Yours truly.
Arvikafestivalen”

Claes Olson

Kommentarer inaktiverade.

Annons

Annons