19 maj 2011

STIM förhandlar med Spotify om nytt avtal

STIM förhandlar just nu med Spotify om ett nytt avtal rörande ersättningsnivåerna till upphovsmännen och musikförlagen. Det nu gällande avtalet är fortfarande baserat på hur Spotifys affärsmodell såg ut innan lanseringen 2008.

I senaste STIM-nytt besvarar organisationens vice vd Tomas Ericsson frågor om Spotiy-avtalet. Han förklarar bland annat att det tidigare avtalet var baserat på hur Spotify såg ut innan lanseringen 2008.

– Mycket har hänt sedan dess och det nya avtalet skiljer sig markant och har mer och tydligare beskrivningar av vad som verkligen omfattas och hur STIM får betalt, avslöjar han.
– Bättre villkor för vissa delar av Spotifys tjänster har uppnåtts. Det kommer betyda mer intäkter till STIM i takt med Spotifys tillväxt.

Tomas Ericsson säger att man ännu inte vilka effekter den nyligen genomförda begränsningen av Spotifys gratisvariant kommer att påverkar STIM-ersättningen.
– Om det visar sig att många lämnar tjänsten kommer ersättningen till Stim minska en aning. Å andra sidan, om gratisanvändare istället konverterar till Premium-tjänsten kommer ersättningen till STIM tim öka markant. Det bör påpekas att denna åtgärd är Spotifys eget initiativ.

Tomas Ericsson spår att ersättningsnivåerna för musik som spelas på Spotify att öka framöver.
– Som det sett ut under 2010 och första kvartalet 2011 kommer de totala ersättningarna från Spotify till STIM öka i förhållande till 2010.

Claes Olson