28 oktober 2010

Ny forskning länkar samman piratkopiering med musikintäkter

I en nyligen publicerad forskningsrapport från IFN, Institutet för Näringslivsforskning, hävdar Adrian Adermon och Che-Yuan Liang att man har hittat entydiga bevis för att en nedgång i piratkopiering av musik på nätet leder till en ökning av intäkterna för såväl fysisk försäljning som legalt nedladdad musik. Forskningsrapporten stämmer väl överens med en större mängd forskning som gjorts över hela världen under de senaste tio åren.

Forskarna använder sig av Finland och Norge som jämförelse för att påvisa att nedgången i internettrafik i Sverige direkt efter införandet av IPRED, till allra största delen går att härleda till en minskad piratkopiering. Adermon och Liang säger:
"Vi finner att den illegala fildelningen minskade med 37 procent under de sex första månaderna efter lagens införande. Därefter hittar vi ingen fortsatt effekt. Försäljningen av musik på fysiska format (t.ex. CD) ökade med 27 procent, men även denna effekt försvann efter sex månader. Försäljningen av digital musik (t.ex. Itunes, Spotify) ökade med 48 procent, och denna effekt förstärktes efter sex månader. Sambandet mellan illegal fildelning och musikförsäljning är därför starkt och under vissa antaganden uppskattar vi att illegal fildelning har svarat för omkring 40 procent av minskningen i musikförsäljning i Sverige mellan åren 2000 och 2008."

Adermon & Liang kommer i sin studie fram till att en procents nedgång i piratkopiering av musik på nätet leder till en ökning på 0,72 procent i fysisk musikförsäljning, samt en ökning på hela 1,31 procent för digital musik. Detta föranleder forskarna att mena att om det inte fanns någon piratkopiering överhuvudtaget skulle intäkterna från fysisk musikförsäljning vara 72 % högre än idag, samt 131 % högre på det digitala området. Studien kommer därför fram till slutsatsen att musikindustrin har haft rätt när man sagt att piratkopieringen på nätet är orsaken till varför intäkterna för inspelad musik totalt sett gått ner sedan år 2001, något som alltså flertalet studier som tidigare gjorts också bekräftar.

Det forskarna dock inte besvarar i sin rapport är hur detta korrelerar med det faktum att piratkopieringen återigen har gått upp i Sverige, enligt nyligen publicerade undersökningar från Mediavision och World Internet Institute, och nu är högre än vad den var i slutet av 2008, samtidigt som intäkterna för inspelad musik fortsatt att öka, åtminstone under det första halvåret 2010.

Daniel Johansson

Länkar:
Studien, som heter "Piracy, Music and Movies: A Natural Experiment" finns att ladda ned i sin helhet på http://ifn.se/web/854_1.aspx

För en artikel och sammanställning av tidigare forskning, genomförd av MI Digitalnytts redaktör Daniel Johansson, se http://www.netopia.se/2010/06/01/fildelning-skadar-musikforsaljningen