Nyheter 26 oktober 2010

Notiser

Nyblivne pappan Daniel Johansson är tillbaka med Digitalnytt. Vi säger grattis till tillblivelsen och tack för notiser om bl.a. Spotify, fransk kamp mot illegal fildelning och Sony Walkman (!)…

I Frankrike har aktiviteterna för att få stopp på den illegala fildelningen intensifierats. Varje dag skickas ca 25 000 varningsmeddelanden ut till misstänkta internetanvändare genom deras operatörer. Målet är att inom de närmaste veckorna öka takten så att man i genomsnitt skickar ut 150 000 varningar per dag. Enligt den nya lagstiftningen i Frankrike är operatörer tvingade att skicka ut varningsmeddelandena, annars väntar böter på 1 500 euro per IP-adress. Samtidigt vill den franska regeringen uppmuntra legalt nedladdande genom att subventionera nedladdningen av musik. En miljon "nedladdningskort" kommer att subventioneras varje år och skickas ut till användare i åldern 12 – 25 som sedan kan använda korten för att ladda ned musik på legala musiktjänster. Staten går in och betalar hälften av kortet och användaren får betala resten. Satsningen beräknas kosta staten ca 25 miljoner euro.

World Internet Institute har publicerat sin årliga rapport "Svenskarna och Internet". I denna rapport framgår att fildelningen återigen ökar bland svenskarna, och att det nu ligger på samma nivåer, eller till och med lite högre, jämfört med 2008. Hela rapporten finns att ladda ned på http://www.iis.se/docs/SOI2010_web_v1.pdf.

WiMP och Spotify är båda nominerade till det prestigefyllda ME Awards, som delas ut av Mobile Entertainment Magazine. Tjänsterna är nominerade i kategorin Best Music Service Provider tillsammans med Shazam, Thumbplay, We7 och Hungama.

EU-domstolen tog nyligen ett beslut rörande den s.k. privatkopieringsersättningen. Det specifika domslutet rör elektronikföretaget Padewan som av det spanska rättighetssällskapet SGAE blivit ålagda att betala privatkopieringsersättning på samtliga sina produkter. EU-domstolen menar att endast de kunder som skall använda produkterna för privatkopiering skall vara tvingade att betala ersättningen, inte de som använder produkterna i professionella sammanhang. Kenth Muldin, ordförande för rättighetssällskapens paraplyorganisation CISAC, och tillika VD för STIM, säger i ett uttalande: "We are pleased with the ruling of the European Court of Justice because it guarantees the legality of the Private Copying remuneration scheme that applies in Spain, as in most other European Union countries, ensuring that rights holders are compensated for the use that is made of their work for private copying."

När Sony Walkman lanserades, först i Japan 1979 och sedan över hela världen i början av 1980-talet, kom den lilla kassettbandspelaren att förändra musiklyssnandet radikalt. Musik blev något mobilt och Walkman blev en av de största inneprylarna under 1980-talet. I Sverige kom den lilla apparaten att kallas för "freestyle", trots att Svenska Språknämnden ansåg att den rätta benämningen var "bärspelare". Vart uttrycket "freestyle" egentligen kommer från verkar höljt i dunkel, men började användas i Sverige redan i slutet av 70-talet. Huruvida bandet Freestyle (som bildades 1978) hade något med saken att göra låter jag vara osagt. Sony har sedan fortsatt att tillverka Walkman ända fram till nu, då man tagit beslutet att helt stoppa tillverkningen. Utveckling av DAP (Digital Audio Players) har gjort att det inte längre finns någon marknad för den legendariska bandspelaren. För den som vill återuppleva hur det såg ut när det begav sig, finns http://www.youtube.com/watch?v=iO8FDPtN_8M.

Jonas Andersson disputerade nyligen vid Goldsmiths College på en avhandling som främst handlar om fildelning i Sverige. Jonas har studerat svenska fildelares sätt att rättfärdiga sina vanor genom att under en längre tid intervjua svenska fildelare och följa bloggar, tidningar, debattinlägg och kommentarsfält på nätet. Andersson ser i avhandlingen en koppling mellan den svenska samhällsmodellen och hur svenska fildelare beter sig, och ger flera historiskt grundade förklaringar till varför fildelningen slog igenom med så bred kraft i just Sverige. Avhandlingen, som har den beskrivande titeln "Peer-to-peer-based file-sharing beyond the dichotomy of ?downloading is theft’ vs. ?information wants to be free’: How Swedish file-sharers motivate their action", kan fås genom att kontakta Jonas på jonastics@gmail.com.

I december lanseras den nya tjänsten Radioplayer i Storbritannien. Tjänsten skall samla alla radiokanaler i en och samma spelare. Till en början kommer 50 kanaler finnas tillgängliga och i februari adderas ytterligare 200. Mer information och demo finns på www.ukradioplayer.info.

Ninth Circuit Court of Appeals nekade under fredagen att ta upp målet som gäller Eminems utbetalningar från försäljningen på iTunes, som MI skrivit om tidigare (http://www.musikindustrin.se/artikel/1969/DIGITALNYTT_Eminem_vinner_rattsstrid_om_iTunes_intakter.html). Detta innebär att det tidigare domslutet blir att betrakta som ett prejudikat. Daniel Asimow, som företrätt Eminems produktionsbolag, säger: "The denial of rehearing is effectively the last word from the Ninth Circuit. We are very pleased with the Court's decision as it vindicates our position that the agreements between record labels and iTunes and other digital music services are licenses, and record companies have to pay Eminem and F.B.T under the royalty provisions governing licenses of their products." Nu menar en del att beslutet skulle kunna få stor betydelse för branschen. Juristen Steve Gordon menar att hela 90% av allt material som finns på iTunes skulle kunna beröras av domslutet, som innebär att iTunes-distribution är att se som masterlicensiering snarare än som styckeförsäljning. Se intervju med Steve Gordon på http://www.youtube.com/watch?v=hV_f5cHrNVU.

Kings of Leon slog förra veckan rekord i Storbritannien genom att sälja 183 298 nedladdningar av sitt nya album Come Around Sundown. Det är det största antalet albumnedladdningar som gjorts någonsin under den första veckan efter albumrelease.

Google har släppt musiksajten www.google.co.in/music som ska göra det lättare för indiska internetanvändare att lyssna på musik legalt. I dagsläget finns endast musik på hindi, men man planerar att utveckla tjänsten med mer innehåll under de kommande veckorna. Google samarbetar med in.com och saavn.com för musikströmmingen.

Rihannas nya video till singeln Who's That Chick? kommer att bygga på s.k. AR-teknik (Augmented Reality). Videon har skapats i samarbete med snacksproducenten Doritos, personer som köper en speciell påse med Doritos kan hålla den framför sin skärm och med hjälp av en webbkamera styra vad som händer i videon. Videon är skapad med 360-graders kameror, och tekniken har använts tidigare av bl.a. John Mayer.

Demogod är en ny app till iPhone som innehåller över 750 kontaktuppgifter till A&R´s och skivbolag med möjligheten att direkt ladda upp demos till dem. Bakom appen, som främst är inriktad mot dansmusik, står Sample Magic som främst sysslar med verktyg för musikproduktion.

Daniel Johansson