21 juli 2010

Problem för Arvikafestivalen

Arvikafestivalen meddelade på onsdagen att man i måndags ställde in sina betalningar. I ett pressmeddelande säger man att hela krissituationen kommer att sumeras vid en presskonferens på tisdag 26/7. Möjligen får man hjälp av Arvika kommun.

Årets Arvikafestival – med huvudattraktioner som Kent, In Flames, Regina Spektor och The Babyshambles – lockade 15 000 biljettköpare. Jämfört med förra årets 22 500 var detta en kraftig nedgång och följderna började stå klara på onsdagen. Då meddelade arrangerande föreningen Galaxen att man vid lunchtid i måndags ställde in alla betalningar.

I pressmeddelandet säger man bl.a:

– Vi har ända fram i festivaldagarna trott på festivalen och att den ska göra ett acceptabelt resultat. Vi har dock efter de möten vi haft dagarna efter festivalen konstaterat att vi inte klarar av att genomföra betalningar till alla leverantörer. Anledningen till detta är att årets resultat belastar en redan ansträngd ekonomi. I nuläget kan vi inte säga hur stor förlusten kommer att bli. Vi kommer att återkomma med siffror inom en vecka.

Aftonbladet uppger källor som säger att festivalen bl.a. inte har råd att betala samtliga artister som gästade Arvika 15-17/7. Såväl svenska som utländska artister ska ha fått besked om uteblivna gager. Arvikafestivalen ska enligt planerna nästa sommar fira 20-årsjubiuleum. I nuläget tycks det mycket osäkert hur det blir med den saken. Möjligen räddas man av Arvika kommun.
På torsdagen sa kommunalrådet Claes Petterson till Dagens Nyheter att man intye utesluter ökat stöd:

– På något sätt kommer vi att hitta lösningar, antingen med pengar eller med andra typer av stöd, säger Pettersson.

Pettersson utgår i DN från att festivalen genomförs nästa sommar, trots årets trängda ekonomiska läge.

– Min förhoppning är att det blir en festival. Det är helt fel att tro något annat i det här läget, säger han till tidningen.

Arvikafestivalen är den andra stora svenska festivalen som på kort tid drabbats av stora ekonomiska festival. Tidigare meddelade Hultsfredsfestivalen att de ställt in sommarens festival. Tivolirock i Kristianstad är ytterligare en festival i kris. Sammantaget har krisrapporterna ökat spekulationen om att nu även festivalscenen på allvar får känna av musikindustrins nya villkor.

Lars Nylin