8 juni 2010

Apple presenterar iPhone 4

Steve Jobs lanserade under måndagen den senaste versionen av iPhone på Worldwide Developers Conference. I samband med releasen visades bland annat det nya Guitar Hero för iPhone som innehåller möjlighet att kunna köpa downloads direkt genom appen.

Vid presentationen avslöjade Jobs att över fem miljarder appar nu har laddats ned via Appstore och att över 1 miljard dollar har betalats ut till dem som utvecklat apparna. Varje vecka får Apple 15 000 förfrågningar om att godkänna nya appar och enligt dem själva godkänner de 95 procent av apparna inom sju dagar.

Den nya luren, som är tunnare än tidigare modeller, har härdat glas på både fram och baksida, och till skillnad mot tidigare versioner är antennen nu inbakad i stålhöljet vilket ska ge mycket bättre mottagning. Den har dubbla mikrofoner för att lättare ta upp talljud och en rejäl ökning på skärmens upplösning, hela fyra gånger högre upplösning, 960×640 pixlar.

Efter att många har varit missnöjda med kamerafunktionen för iPhone kommer nu en inbyggd kamera på fem megapixlar med såväl blixt som zoomning. Kameran gör det möjligt att spela in och titta på egna filmer i HD-kvalitet. En mindre kamera finns också på framsidan för t.ex. videosamtal.

Under skalet har iPhone 4 samma processor som iPaden, en processor som rullar på 1 gigahertz, och batteriet har blivit större och klarar 40 procent mer samtalstid än föregående modell. Mobilen kommer med 16GB eller 32GB flashminne.

IPhone 4 släpps i USA den 24 juni och till Sverige ska den komma någon gång i juli. Senare i juni släpps också den nya versionen av operativsystemet för iPhone, iPad och iPod Touch, iOS4.

Daniel Johansson