Okategoriserade 27 maj 2010

4 SNABBA till Maria Molin-Ljunggren

I helgen representerar Lionheart International-kontrakterade Anna Bergendahl Sverige i Eurovision Song Contest. Vi skickade fyra snabba frågor till Lionhearts vd Maria Molin-Ljunggren, som sedan ett par dagar tillbaka finns på plats i Oslo. Frågorna ställdes innan semifinalen.

Lionheart Musics låtskrivare Bobby Ljunggren har ju flera gånger tidigare varit delaktig i de svenska finalbidragen i Eurovision Song Contest, men i år är det väl första gången som en Lionheart International-kontrakterad artist representerar Sverige i Eurovision Song Contest-finalen?
– Jan Johansen och Jill Johnson (som representerade Sverige i finalerna 1995 reps. 1998 / reds.anm) var också Lionheart-artister och med Charlotte Perelli och Carola gjorde vi samarbeten med Universal Music.
– Vi tycker att det är oerhört kul att vara här i Oslo med Anna! Hennes dagar är fullspäckade, men hon har en fin koordination runt sig. Anna visar en otrolig proffsighet och vi har väldigt roligt i det svenska lägret, som består av ungefär 17 personer – plus alla journalister.

Vad tror du personligen om Anna Bergendahls chanser?
– Om hon kommer till final så tror jag att hon kommer högt. Vi försöker ta det här för vad det är. Vi förstår ju inte alls många av de låtar som är med, men som uppenbarligen många andra tycker är jättebra. Smaken är olika och det är svårt att tävla i musik. Anna är redan en vinnare på så många sätt. Hon är helt unik i sitt uttryck.

Anna Bergendahl har ju fått sitt stora genombrott tack vare sin seger i årets Melodifestival. Vad innebär de här framgångarna för henne som artist och för er som bolag?
– Vi har ju valt att satsa på vad vi tycker är riktiga artister via Melodifestivalen. Tävlingen ser vi dock alltid bara som ett TV program där vi försöker göra ett bra promotion-framträdande för den stora publiken. Vår plan är ofta långsiktig och sträcker sig längre än dessa tävlingar och arbetet med Annas album påbörjades redan i april 2009.
– Genom åren har tävlingen varit viktig för oss då det inte finns så många vägar för debutanter. Man hamnar ju ofta i ett moment 22 läge där ingen vågar ta strid och följa sitt hjärta.

Med storsäljande genombrottsartister som både Anna Bergendahl och Timotej har ju det året börjat på ett strålande sätt för er på Lionheart. Vad har ni nu närmast på gång och hur ser resten av året ut?
– Vi har ett fint år framför oss. Anna och Timoteij var inga succéer som vi hade räknat med. Vi är oerhört tacksamma och ödmjuka till att vanliga människor gillar det vi gör. Under hösten kommer det bland annat en samlingskiva med Jill Johnson och ett julalbum med The Playtones, samt en uppföljare av julsuccén med Sanna, Shirley och Sonja – den här gången på svenska!

Claes Olson