Okategoriserade 29 januari 2010

BMG förvärvar musikrättigheter från Scandinavian Songs och öppnar kontor i Stockholm

Tyska BMG Rights Management har förvärvat den gamla Scandinavian Songs-katalogen och masterrättigheterna i Hawk Records och startar upp eget kontor i Stockholm med NIclass Björlund som General Manager. Scandinavian Songs drivs vidare som vanligt under ledning av Peo Nylén.

Det tyska bolaget BMG Rights Management meddelade på torsdagen (28/1) att man ingått ett avtal om att förvärva musikrättigheter som innehas av Scandinavian Songs AB tillsammans med masterrättigheter från Hawk Records. Scandinavian Songs AB, med säte i Stockholm, har en bakgrund som oberoende musikdistributör i Skandinavien.

BMG förvärvar rätten till över 11 000 låtar; varav de flesta är populära svenska hitlåtar som toppat listorna under flera årtionden. Dessutom förvärvar BMG rättigheterna till mer än 90 masterinspelningar från populära svenska artister, som distribuerats via Scandinavian Songs AB:s eget skivbolag Hawk Records. Transaktionen innebär även att man administrerar förlaget Scandinavian Songs AB och ett stort antal av deras subförlagsavtal.

Som ett led i förvärvet har BMG beslutat att öppna ett nytt Sverigekontor för att möta trycket från det ökande antalet låtskrivare med bas i Skandinavien. General Manager för BMG RIGHTS MANAGEMENT (Scandinavia) AB blir Scandinavian Songs tidigare Head of Administration, Niclass Björlund kommer att backas av Susanne Ericsson, som varit en del av Scandinavian Songs i över sju år.

Warner Chappells tidigare VD Hans Desmond, som äger Scandinavian Songs tillsammans med Warner Musics förre VD Sanji Tandan, kommer att arbeta för BMG på konsultbasis – för att vara hitta talanger och kataloger som blir tillgängliga i hela det skandinaviska området. Affären omfattar förlagskatalogen hos Scandinavian Songs fram till 2005, då ett nytt management tillsattes i bolaget.
De senaste årens katalog och nuvarande låtskrivarkontrakt, samt katalogen Reactive Songs International AB kvarstår ägandemässigt hos Hans Desmond och Sanji Tandan, och drivs vidare under namnet Scandinavian Songs tillsammans med Peo Nylén, vd.

– Det är naturligtvis en fantastisk möjlighet och en ära att få vara med att bygga upp ett nytt företag med kompetenta medarbetare, och att samtidigt få fortsätta samarbeta med Hans, Susanne och all de kontakter vi byggt upp under åren – d.v.s. alla de som stannar kvar inom Scandinavian Songs, säger Niclass Björlund.

– Förvärvet av Scandinavian Songs och öppnandet av vårt Stockholmskontor markera ett viktigt steg i vår internationella tillväxtstrategi”, säger BMG:s VD Hartwig Masuch, som fortsätter:

– Jag är mycket nöjd med att det är just Hans, Niclass och Susanne som arbetar nära artister och låtskrivare på lokal nivå – de har alla ovärderlig erfarenhet inom förlagsindustrin och ett mycket gott rykte inom den skandinaviska musikbranschen.

Peo Nylén, fortsatt VD för Scandinavian Songs, säger till MI:

– Scandinavian Songs kvarstår i högsta grad som ett oberoende musikförlag med sin nuvarande aktiva roster. Detta i administrativt samarbete med BMG Rights, som ju består av idel närstående personer som sitter inom samma kontorsväggar. För våra låtskrivare blir det ju ungefär som vanligt!

Nylén fortsätter:

– Scandinavian Songs har även kvar innehavet av katalogen Reactive Songs AB, som innehåller grunden till bolagets framgångar i Asien, och framförallt då i Japan under en period av drygt fem år, med ett stort antal listettor med svenska låtskrivare. Detta som en naturlig del i bolagets fortsatta satsning i hela det asiatiska territoriet.

Fakta: Berlinbaserade BMG Rights Management är ett konsortium mellan det internationella medieföretaget Bertelsmann och det globalt verksamma private equity-företaget KKR. Bolaget startade 2008 och administrerar i dag 75 000 låtar inklusive titlar som Kelly Clarksons Miss Independent, Christina Aguileras Genie In A Bottle, Britney Spears Toxic, Roy Orbisons Oh, Pretty Woman och låtar med nya namn som Cascada och Le Roux. Bland masterrättigheterna finns inspelningar med artister som Kylie Minogue, Scorpions, The Stranglers och Stray Cats.

Låtskrivare vars distributionsrättigheter förvaltas av BMG är t.ex: Jim Beanz, Toby Gad, Trevor Horn, Desmond Child, Gregg Alexander, Rhett Lawrence, John Reid, Neil Thrasher, Aldo Nova, Per Åstöm, Jonas Jeberg, Henrik Jonback, Christian Karlsson, Kerli Koiv, Sebastian Nylund, Fredrik Rinman, Pontus Winnberg, Mike Busbee, Jonathan Singleton, Mathias Wollo, Pam Sheyne, Tony Cornelissen och många fler.

Hemsida: www.bmgrights.com

Lars Nylin