9 november 2009

Musicbase satsar på nya marknader med Martin Ekman

I september introducerade Musicbase sin digitala distributionstjänst. I samband med att man nu satsar på film och tv-musik drar man som musikbolag nu även igång verksamheten som skivbolag och musikförlag. Det nya musikbolaget heter Musicbase Records och förlagsdelen Musicbase Publishing. Båda grenarna ägs av Musicbase Nordic HB, som i sin tur ägs av Musichelp.se och Discreplication. Den här veckan presenterar bolaget sin första kontraktering Martin Ekman.

– Jag tycker ordet skivbolag är rätt förlegat, säger delägaren Peter Åstedt. Jag skulle snarare kalla det för musikbolag.
– Vi är ett bolag som försöker hjälpa artister att nå framgång i de nya kanaler som har uppkommit. Visst, cd-skivor gäller fortfarande till viss del men det är så mycket mer vi kan erbjuda!

Peter Åsbrink lyfter fram att Musicbase förutom traditionella tjänster som cd-produktion och fysisk distribution även arbetar med nya tjänster som digitaldistribution och marknadsföring på internet.
Enligt Åsbrink var bolagets utveckling mot nya marknader något som starkt påverkade Martin Ekmans val av bolag.
– När vi presenterade Martin som ett första val för den nya tjänsten för våra utländska kontakter så fick vi bara ett wow tillbaka, berättar han. De var hänförda att en artist av den kalibern inte redan var kontrakterad till ett bolag. Vi ville helt enkelt jobba närmare med Martins musik i våra nya tjänster och ett lite nyare sätt att marknadsföra en artist.

Martin Ekmans debutsinglar som släpptes i våras fick båda flera månaders rotation på Sveriges Radio P4. Första singeln på Musicbase blir It’s Always A Beginning When Something Ends och släpps 27 november. Planerad utgivningsmånad för deutalbumet är februari 2010.

Martin Ekman är med sin musik även involverad i Muscbases satsning på den nya film- och tv-musiktjänsten. Bolaget arbetar just nu med att sätta musiken till en ny svensk långfilm och där finns Martin Ekman med i soundtracket.
– Den här filmen är bara början, berättar Peter Åsbrink. Vi har dussintals olika beställningar på svensk musik för utlandet på film och tv just nu. Fast det var kul att vi fick en svensk långfilm direkt och att vi även fick tillhandahålla all musik till den.

Claes Olson