i korthet – Amanda Jensen, Carolina Wallin Perez, Amy Allison, Bröderna Lindgren, m fl.

utgivningar
Amanda Jensen Happyland [Epic/Sony Music]
Det blir alltmer uppenbart att skånskan Jensen är den som bäst förvaltat den dubbelbottnade situationen att få etiketten ?Idol”-deltagare klistrad på sig. På sitt andra album gör hon stundtals musik som står mycket långt ifrån TV-tävlingens så ofta mainstreamlackerade musikformat. Jensen klarar elegant sin balansakt mellan pop och Piaf, mellan New Orleans-jazz och klistriga radiofredränger. Imponerande. LN

Jill Johnson Music Row II [Lionheart/Universal]
Countryrock i Sverige är synonymt med Jill Johnson och countryrock i världen är i än högre grad lika med Nashville. 2007 lät Johnson dessa fakta mötas på albumet Music Row. Nu har hon upprepat receptet med en andra kollektion kärleksförklaringar till de låtar och artister som inspirerat henne mest. Några spår är välbekanta, som Dolly Parton Here You Come Again och Bruce Springsteens No Surrender, andra är mer obskyra och mer spännande, som en tolkning av The Bread. I två duetter gästar Björn Skifs respektive Titiyo. LN

Carolina Wallin Perez Pärlor och svin [Family Tree/Bonnier Amigo]
Dalsländskan Wallin Perez har de senaste veckorna fått åtskilligt med media för sitt grepp att på debutalbumet göra jazz av Kents mest kända låtar. Så beskrivs det i alla fall i media. MI tycker nog snarast att det handlar om ömsinta visversioner av Jocke Berg & co. Oavsett vilket så är det ett smart koncept som på rekordtid satt henne på den svenska popkartan. LN

Bröderna Lindgren presenterar Meningen men livet! [brus & knaster/Playground]
Ytterst få samtida utgivningar av barnriktade plattor tar såväl barn som föräldrar på allvar. Bröderna Andreas och Mathias Lindgren är ett av undantagen och presenterar på sitt andra album den mognaste barnskivan – eller barnsligaste vuxenskivan – vi kommer att höra detta år. Vissa av vokalgästerna känns igen från premiären – Ebbot Lundberg, Nina Ramsby m.fl. – andra är nya och i synnerhet Olle Ljungström levererar ett bidrag, Kasta iväg mig, som kan tillhöra det bästa han gjort. LN

Amy Allison Sheffield Streets [Urban Myth/Hemifrån]
Distributören Hemifrån fortsätter att plocka upp udda albumpärlor i synnerhet från USA. Amy Allison är dotter till bluesmusikern Mose och gästas på sitt nya album av storheter som Elvis Costello, Van Dyke Parks och Dave Alvin. Men det är knappast gästerna, eller ens Allisons hejvilda hopp mellan altcountry, jazz och sydstatsballader, som man minns efteråt. Det som står ut är Allisons minst sagt säregna, ljusa, nasala, och djupt fascinerande röst. LN

Rita Redshoes Golden Era [Rita Redshoes/NAZ/Playground]
Portugiskan Rita Pereira har under artistnamnet Rita Redshoes erövrat hemlandet med låtar som försiktigt glider mellan pop och mer filmiska stämningar. Detta debutalbum släpptes i Portugal förra våren och tog Rita till MTV Music Awards som Portugals nominering. Med hjälp av NAZ promotions släpps albumet nu i Sverige och MI har noterat att hennes stora hit på hemmaplan, Choose Loe, spelas i svensk radio. LN

Vic Chesnutt Skitter on Take-off [Vapor/ADA Nordic/Warner Music]
Det andra albumet på en månad från särlingen Chesnutt. Det första, At The Cut, var producerat av Arcade Fires ljudmakare med en mäktig ljudbild trots det lågmälda tonläget. Skitter on Take-Off är desto mer avskalad, inspelad i en tagning helt utan pålägg. Knappast överraskande eftersom den ljudansvarige här är den inte mindre säregne Jonathan Richman, knappast en de bombastiska produktionernas man. LN

Kommentarer inaktiverade.

Annons

Annons