7 oktober 2009

Sex av tio har påverkats av IPRED-lagen

Under sommaren har IFPI Svenska Gruppen tillsammans med GfK genomfört en marknadsundersökning på temat ”Musikkonsumtion och musikbeteende”. Resultaten visar att sex av tio personer har förändrat sitt beteende sedan IPRED-lagen infördes 1 april.

Av de personer som deltagit i undersökningen svarar sex av tio att de antingen har minskat, eller slutat helt, med att ladda ner illegalt. Undersökningen visar också att ungefär hälften av de som helt har slutat ladda ner illegalt eller minskat sin nedladdning idag istället använder sig av kostnadsfria streamingstjänster.

Endast 19 procent av alla tillfrågade uppger att de laddar ner illegalt oftare än en gång i månaden. Av dessa uppges skälet vara att det är ”gratis”. Endast 2 procent av de tillfrågade uppger att de använder illegal nedladdning för att hitta musik som annars inte går att få tag på.

Undersökningen visar även att 52 procent fortfarande köper mestadels cd-skivor. De uppger också att det är just den fysiska produkten som är viktig för köpet.
Enligt IFPI bekräftar undersökningen även att det svenska musikintresset fortfarande är mycket stort. Samtliga tillfrågade uppger att de lyssnar på musik varje dag och hela 85 procent av personerna i undersökningen säger sig lyssna en till två timmar per dag – eller mer.

– Det är mycket intressant att så många har valt att sluta ladda ner illegalt efter IPRED-lagens införande och istället, i stor utsträckning, övergått till legala tjänster, kommentarer IFPI:s ordförande Ludvig Werner.
– Bättre lagstiftning och bättre legala tjänster i samverkan är en lysande kombination!

Claes Olson