2 oktober 2009

Stim arrangerar Stim Music Expo

5/10 arrangerar Stim den första upplagan av Stim Music Expo. Ett endagsvenemang som svällt från att vara tänkt endast för tonsättarorganisationens egna medlemmar till nu bli en mötesplats för alla slags musikintresserade.

Stim Music Expo arrangeras på Nalen i Stockholm nu på måndag 5/10 och pågår från tidig morgon, 9.00 fram till 23.00. På dagen blir det bl.a. paneldebatter. På kvällen bjuds därefter på livemusik och mingel.

I programbladet för Music Expo säger Stims VD Kenth Muldin:

– Stim Music Expos hela utgångspunkt är att musikskapandet ska vara i fokus. Denna kreativa process är ju faktiskt kärnan och utgångspunkten för hela musikbranschens existens. Anledningen till att vi startat Stim Music Expo är att sätta låtskrivandet, komponerandet, tonsättandet, arrangerandet och textförfattandet – eller vad man än väljer att kalla det – i centrum. Nu är det hög tid för musikskaparna att inta scenen.

Organisationens kommunikationschef Susanne Bodin säger:

– När vi började planera Music Expo så var vår utgångspunkt att det skulle vara ett renodlat medlemsevent, men vi märkte snabbt att intresset från andra delar av musikbranschen också var stort. Vi tog då beslutet att öppna upp Stim Music Expo och välkomna alla delar av musikbranschen, och även musikintresserade människor i största allmänhet. Vår slutsats, efter den respons vi nu fått, är att det det verkar finnas behov av en regelbundet återkommande branschträff i Stockholm. Stim Music Expo har dock alltid musikskaparnas behov som utgångspunkt.

Stim ser Music Expo som en del i ett större sammanhang. Bodin fortsätter:

– Vi vill även sätta fokus på låtskrivarnas situation i ett större sammanhang, t ex hur kulturpolitiken och rådande debatt om upphovsrätten påverkar. Det är här politikerdebatten kommer in i bilden. Det talas mycket om artister och musiker, men att de som skapar musik och text existerar som yrkesgrupp tycks många glömma bort. För en renodlad kompositör/tonsättare finns det t ex inte några pengar att hämta på t-shirtförsäljning… Musikskapandet är den kreativa motor som driver hela musikbranschen. Plocka bort all fantastisk musik så blir det inte mycket kvar.

Moderator under Music Expo är Petra Markgren Wangler från SVT:s Kulturnyheterna.

Fotnot: Biljetterna till Stim Music Expo säljs via www.nalen.com och i skivaffärer i Stockholm.

Lars Nylin