2 oktober 2009

sommaren 2010 klarnar

I går torsdag släppte Peace & Love-festivalen i Borlänge biljetterna till nästa sommars festival. Även i övrigt börjar datumen klarna för sommaren som ska (försöka) följa upp rekordåret 2009.

Sommaren 2009 innebar en smärre orgie i svenska scenupplevelser. Festivalerna var fler och oftast större än någonsin. Dessutom kom utländska giganter som Bruce Springsteen, U2 och Madonna till arenor som Stadion i Stockholm poch Ullevi i Göteborg. Ännu är inget klart om några av de internationella kolosserna kommer hit sommaren 2010. Däremot så börjar festivalprogrammet i många fall att klarna. Sweden Rock Festival i Sölvesborg och Peace & Love i Borlänge har kommit så långt med planeringen att de släppte sina första biljetter i går torsdag.

Sweden Rock festival har efter årets rekordsiffra, 35 200, sänkt kapaciteten till 33 000 besökare. 2010 års festival arrangeras i Norje utanför Sölvesborg 9-12/6. Dit släpptes i går 3000 prissänkta 4-dagarsbiljetter.

Peace & Love, som 2009 slog svenskt festivalrekord med 41 685 besökare, arrangeras nästa år 28/6 till 3/7. De första artisterna presenteras först 27/10 men på torsdagen släpptes de första biljetterna – som inledningsvis kostar lika mycket som i somras, d.v.s. 1 295 kronor. Priset kommer efter 27/10 att höjas med 200 kronor.

Tillfrågad om känslan inför kraven att följa upp succén 2009 säger festivalchefen Patric Hammar till tidningen Dalademokraten:

– Vi känner ingen press på grund av att det kom så mycket folk, men kanske lite press på att hålla kvalitén. Det sporrar oss.

Hammar uppger sig inte heller vara stressad av faktumet att Peace & Love kommer att kollidera med den danska Roskildefestivalen. Han säger till DD:
– Arvika har krockat med Roskildefestivalen de två senaste åren och ändå blivit en succé, målgrupperna är så pass olika.

Det blir en del förändringar nästa år, bl.a. på områdena utanför själva festivalområdet:

– Många har klagat på avstånden som blev med nya området. Vi kan jobba med exempelvis skytteltrafik från campingen. Och vi ska jobba med att försöka hitta fler boendemöjligheter, att fler hyr ut lägenheter med mera. Platserna på hotell och vandrarhem tar slut väldigt tidigt.

Festivalledningen i Borlänge avslöjar också att de planerar att erbjuda två olika campingmöjligheter; dels den vanliga "festcampingen" men också en mer städad camping på annan plats.

Samtliga nämnda tre festivaler kommer att krocka med fotbolls-VM i Sydafrika – som spelas 11/6 till 11/7 nästa sommar.

Det gäller däremot inte Arvikafestivalen som valt att flytta sig till 15-17/7. Arvikafestivalen har de senaste veckorna omgetts av en del krisrykten sedan de sökt kommunalt stöd för att kompensera en förlust från årets festival. Festivalen har hittills valt att inte offentliggöra hur mycket den förlorade i somras. Olov Hellberg i festivalledningen säger till Nya Wermlandstidningen:

– Skulle vi vara öppna skulle det skapa väldigt mycket spekulationer. Det är svårt att förstå hur vår verksamhet fungerar, vad som är mycket pengar och vad som är lite pengar, om man inte är insatt.

Hultsfredsfestivalen har valt att vara mer öppna med sina ekonomiska problem. Festivalens varsel av personal fick också åtskilliga mediarubriker i somras. I fallet Hultsfred är det mest intressanta i nuläget därför beskedet att en hel del nu talar för att det blir en festival även 2010. I ett pressmeddelande säger festivalledningen att förutsatt att de kan sälja en av sina fastigheter till Hultsfreds kommun kommer man att kunna arrangera.

MI kommer framöver med regelbundna rapporter om hur scensommaren 2010 utkrisatlliserar sig.

Lars Nylin