30 september 2009

Johnny Tennander ny Vice President A&R Europe på EMI Music Publishing

Johnny Tennander, Head of A&R Scandinavia på EMI Music Publishing, har blivit utnämnd till Vice President A&R Europe och fått en ny internationell roll på förlaget. Tennander, som de senaste åren bland annat har kontrakterat Lykke Li, Anna Ternheim, Peter Bjorn And John, Salem Al Fakir, Adiam Dymott och Dead By April, kommer att kombinera sin nya roll med sitt tidigare A&R-ansvar för Skandinavien.

– Det här är förstås ett stort erkännande för Johnny personligen men även för vår A&R avdelning och hela vår verksamhet, konstaterar Stefan Gullberg, vd för EMI Music Publishing Scandinavia.
– Det öppnar verkligen nya dörrar och ger oss fantastiska möjligheter att ytterligare förstärka vår satsning på att exploatera och placera våra låtskrivare och artister internationellt. Det är otroligt kul, för Johnny och för oss.
– Johnny förstår vad som krävs för att bli en framgångsrik låtskrivare idag, menar Gullberg. Ingen artist eller låtskrivare som arbetar med honom får mindre än hundra procent uppbackning. Jag är övertygad om att han med sin passion och erfarenhet kommer att kunna tillföra massor till EMI Music Publishing i hela Europa.

Johnny Tennanders utnämning är ett led i EMI:s förstärkta fokus på Europa och sitt gemensamma arbete med att utveckla och exploatera sina upphovsmän internationellt. I sin nya roll kommer Tennander att rapportera till både Stefan Gullberg och Guy Moot, EMI Music Publishings President UK & Europe Creative.
– Låtskrivandet i Europa ligger just på en väldigt hög nivå och för oss är det viktigt att vara säkra på att vi hittar de rätta artisterna och lyckas föra ut dem i världen, kommenterar Guy Moot. Vi måste bli bättre på att upptäcka och utveckla låtskrivartalanger och med Johnnys utnämning får vi nu bättre resurser och möjlighet att bistå våra lokala förlagsteam.
– Johnny har bra meriter när det gäller att finna och ta hand om låtskrivare som kan nå utanför det egna landets gränser och med utnämningen vill vi ge honom välförtjänt uppmärksamhet för sitt hittills mycket framgångsrika arbete inom EMI Music Publishing.

Får man gissa att dina svenska kontrakteringar de senaste åren har vägt tungt när du befordrats?
– Förhoppningsvis har de bidragit, säger Johnny Tennander. Men jag tror också att vårt nära samarbete och dialog med våra team och chefer i UK och US har vägt in.
Vilken kontraktering hittills är du mest nöjd med?
– Oavsett vad jag svarar här så har jag sura managers efter mig… så jag nöjer mig med att säga att det är många vi är väldigt nöjda med, och vi har även några nya som känns väldigt spännande.
Vad letar du efter hos en låtskrivare som du är intresserad av? Vilka egenskaper sätter du främst?
– Egentligen bara något som låter nytt och bra, men det är klart att en förmåga att skriva riktiga hits och melodier väger tungt. Låtkvalitet vinner alltid i längden.
När tillträder du ditt nya uppdrag på Europa-nivå och vad vet om dina nya arbetsuppgifter?
– Det är i full gång. Det är egentligen samma sak som jag och vi försöker göra här hemma – hitta den bästa musiken, se till så att den utvecklas och att den når resultat och framgång – bara att det är på en större spelplan. Det kommer såklart att innebära mer jobb men framför allt större möjligheter här för oss på Skandinavien-kontoret.
– Ur både musikaliskt och rent affärsmässigt perspektiv befinner vi oss just nu i en väldigt intressant tid.
– Jag ser fram emot att få arbeta närmare Guy och hans team, samt alla de andra på våra kontor runt om i Europa. Vi har en fantastisk internationell organisationen inom förlaget och jag är stolt att få vara del av den.

Claes Olson