15 september 2009

Björn Ulveaus: Vem betalar framtidens låtskrivare?

I ett debattinlägg i The Times nättidning timesonline.co.uk undrar Björn Ulveaus vilka som i framtiden ska betala de musikskapare som inte kan spela ihop brödfödan – d.v.s. kompositörerna.

Ulveaus har reagerat på de som säger att framtidens musiker får räkna med att "sjunga ihop sin middag", han har sedan skrivit ett debattinlägg som tar upp såväl fildelning, kompositörens arbetsvillkor, som behovet av bra tekniska lösningar inklusive Spotify.

ABBA-legenden konstaterar: "Det är svårt att få en generation van vid gratis nedladdningar att respektera upphovsrätt men det måste göras."

Några citat ur Ulveaus debattext:

"Jag är väl medveten om att jag, på många sätt, är ett dåligt val som talseman för de "fattiga låtskrivarna". Men det gör mig ilsken när de som vill komma runt upphovsrätten på internet bara för att det passar dem skapar bilden av en ansiktslös och oerhört mäktig "industri för intellektuella rättigheter" som sin huvudsakliga fiende."

"Nedlåtande företrädare för rätten att fildela säger: "Varför åker dom inte ut och sjunger ihop sin brödföda?" Det här argumentet visar upp en häpnadsväckande ignorans inför faktumet att människorna som skriver låtar i de flesta fall inte är scenartister. De är producenter och kompositörer. Punkt."

"Man kan ha tur, men i det långa loppet kommer kvalitetsnivån att sjunka. Jag minns så väl tiden när Benny Andersson och jag insåg att vi inte längre var tvingade att turnera, inför en ofta ointresserrad publik, för att kunna betala hyran. Vilken känsla av stolthet det kom ur att kunna kalla sig kompositör/textförfattare och att kunna klara sig själv och utveckla sina eventuella talanger."

"Jag älskar applikationer som Spotify – den bästa nya tjänsten från Sverige just nu – men låt oss inte luras tro att dessa tjänster är det enda svaret på vår framtid. Internetleverantörer och teknologiföretag måste, och ska, ta steg för att göra upp med piratverksamheten."

Hela debattinlägget kan läsas här:

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article6831436.ece

Lars Nylin