12 september 2009

CDA/Compact Disc Distribution AB i konkurs

Direkt efter sitt möte med Statens Kulturråd i fredags, då CDA:s situation diskuterades, beslutade CDA:s styrelse under ledning av ordförande Fredrik Österling igår att lämna in en konkursansökan.
– Inga andra vägar än konkurs står till buds, konstaterar CDA:s vd Göran Sverkman i ett kortfattade pressmeddelande.
CDA:s ledning har lovat att återkomma med mer information i nästa vecka.

Så sent som i torsdags beslutade styrelsen för CDA/Compact Distribution AB att med omedelbar verkan ställa in alla betalningar.
– Trots allt stöd och uppmuntran så har CDA nu hamnat i en besvärlig situation, konstaterade Göran Sverkman. Det är sorgligt att vi tvingas till den här åtgärden, men just nu kan vi bara konstatera att vi inte klarar av att driva verksamheten vidare med rådande förutsättningar.
– Vi hoppas att Kulturrådet har förståelse för CDA:s situation och alla dess bolag och vår förhoppning att CDA kan få ytterligare bidrag från statsmakterna, sa Göran Sverkman inför fredagens möte.
Då hoppades man fortfarande på att statsmakterna skulle agera för att rädda verksamheten, trots att CDA i början av året endast beviljades hälften av det verksamhetsbidrag man sökte av Kulturrådet.

CDA:s uppdrag och främsta mål har varit att med ett kulturpolitiskt ansvarstagande distribuera musik som starkt bidrar till en större mångfald. Det har inneburit att CDA har stått till förfogande för många producenter som inte primärt driver sin verksamhet kommersiellt och att CDA i sin verksamhet har distribuerat ett stort antal fonogram med musik som inte skulle ha kunnat existera på annat sätt under rent kommersiella marknadsvillkor.
Ett långsiktigt statligt stöd har bedömts vara helt avgörande för CDA:s fortsatta verksamhet, även om endast ungefär 10 procent av verksamheten är finansierad av statliga medel.
– Tanken med att konkurrensutsätta CDA:s verksamhet är bisarr ur flera aspekter, konstaterade Göran Sverkman i torsdags. Den del av branschen där CDA är verksam är i stora stycken ointressant för de kommersiella aktörerna på grund av de låga möjligheterna till intäkter. Med det låga bidraget som CDA har så är CDA dessutom redan i praktiken konkurrensutsatt, eftersom större delen av verksamheten är känslig för den trånga del av marknaden som vi opererar på.

CDA:s distribuerade bolag är formellt ägare av sina egna respektive lager hos distributionsbolaget. Inget av de enskilda skivbolagens skivkataloger kommer därför att ingå i något konkursbo. Däremot hotas nu den framtida verksamheten för närmare ett par hundra mindre svenska musikbolag inom främst klassiskt, konstmusik, folkmusik och jazz.

Claes Olson