24 juli 2009

Kammarmusikfestivalen inleds på Gotland

Nu på söndag den 26/7 inleds den 24:e Kammarmusikveckan på Gotland. Gotland Chamber Music Festival – startar med en konsert i S:ta Maria Domkyrka i Visby. Därefter följer konserter i Visby och runtom på Gotland med spelplatsen S:t Nicolai ruin i Visby som nav. Årets festival bjuder på bl.a barnkonserter och Fransk medeltidsmusik. Bland de medverkande namnen finns Malena Ernman, Georg Riedel och Roland Pöntinen. Allt sker i regi av grundaren och musikern Staffan Scheja.

Inom ramarna för det medeltida fransk-svenska musikutbytesprojektet "Tollite portas" kommer några fria konserter att ges bl.a. i Stenkyrka och i Fårö Kyrka.

Jubilarerna Felix Mendelssohn och Ernest Bloch uppmärksammas i programmet som bjuder på kammarmusik,operaarior, romanser, medeltidsmusik, Evert Taube och jazz.

Under festivalen spelas också ett uruppförande av E.Lindströms – Magnolia för solo- klarinett.

I början av 1980-talet tog Staffan Scheja initiativet till att etablera en kammarmusikfestival på Gotland. 1986 genomfördes den första festivalen och har sedan dess återkommit varje år. Inför den tjugofjärde Kammarmusikfestivalen övertogs arrangemangen av den ideella kulturföreningen Roxy. Scheja är dock fortfarande konstnärlig ledare.

Hela programmet finns på festivalens hemsida www.gotlandchamber.se

Lars nylin