21 juli 2009

Spotify siktar på USA

Den uppmärksammade svenska musiktjänsten Spotify, baserad i Stockholm men med kontor även i London, siktar i nästa steg på USA. I intervjuer i DI Weekend och engelska Observer berättar Spotifys grundare Daniel Ek att man just nu söker personal för att starta upp verksamhet i USA under kvartal tre eller fyra i år.

– USA är nästa stora grej. Vi kommer definitivt att gå in där, i slutet av året eller nästa år. Men det är en helt annan typ av marknad. Piratnedladdning är inte alls lika utbrett i USA och det finns inte samma bredbandsutbyggnad som i stora delar av Europa, säger Ek till DI Weekend.

I samband med att planerna avslöjas kommenterar Ek också det finansiella läget för Spotify. Han säger till Observer om den initiala visionen att göra vinst i slutet av detta år:

– Vi hoppas fortfarande det, men med tanke på lågkonjunkturen kan det ta lite längre tid.

Ek understryker att han fortfarande är optimistisk:

– Varför skulle jag vilja satsa på USA för dyra rättighetspengar om jag hade problem att täcka kostnaderna i Europa? fortsätter han i Observer.

I intervjuerna berättar Ek också att streamingtjänsten Spotify nu även utvecklar en lösning för att användare av tjänsten även ska kunna lyssna i sina mobiler.

– Men det får ta den tid det tar. Den dagen vi lanserar en mobiltjänst är det extremt viktigt att den är lika bra som pc-versionen, säger Daniel Ek i DI Weekend.

Lars Nylin