1 juli 2009

Tri-Sound – Fredrik Ekander, Marshall Chess och Eddie Piller skapar ny label

Bonnier Amigo Musics svenske vd Fredrik Ekander har tillsammans med Eddie Piller (en av grundarna av det stilbildande bolaget Acid Jazz) och den amerikanske musikbranschlegenden Marshall Chess (son till Chess Records grundare Leonard Chess och själv bl.a chef för Rolling Stones eget skivbolag på 70-talet) bildat det nya skivbolaget Tri-Sound.
Tri-Sound profilerar sig som ”a new label för contemporary soul music” och redan den här veckan har bolagets allra första release – The Third Degrees northern soul-version av Duffy-hiten Mercy – adderats på de viktigaste radiolistorna i Storbritannien.

– Jag har alltid gillat det sätt på vilket engelsmännen har tagit till sig amerikansk soul, gett den en personlig twist och sedan sålt tillbaks den till oss, säger Marshall Chess. Det är ett friskt förhållningssätt med en mer klassisk inriktning än dagens R&B. Vår ambition är att skapa en plattform för soulmusik ur ett europeiskt perspektiv.
Tri-Sound kommer huvudsakligen att arbeta i Cosmos Studion i Skärmarbrink, Stockholm.
– Första gången jag var i Cosmos fick jag en déjà vu-upplevelse, berättar Marshall Chess. Jag har inte upplevt samma kreativa energy sedan jag lämnade Chess!

Det nya bolaget kommer huvudsakligen att arbeta med nya artister, men med Chess erfarenheter och meriter som en ovärderlig tillgång kommer man även att satsa på att nya inspelningar med äldre artister, utifrån moderna förutsättningar.
Fredrik Ekander kommer att leda bolagets verksamhet och Eddie Piller får en aktiv roll som A&R i sökandet efter nya talanger.
– Marshall är en sann legend – ?one of the last great record men”, säger Eddie Piller. Jag ser verkligen fram emot att få stoppa näsan i hans telefonbok och se vilka vi kan skapa musik med!
Idén att skapa Tri-Sound kommer ursprungligen från Ekander.
– Jag har själv varit god vän med både Marshall och Eddie i mer än tio år, och sedan jag första gången presenterade dem för varandra har de själva utvecklat samma vänskap mellan sig. De är båda verkliga personligheter, stora förnyare och deras fantastiska karriärer inom musikbranschen talar för sig själv. Jag är överlycklig åt att nu få arbeta tillsammans med dem.

Redan som mycket ung började Marshall Chess på 50-talet arbeta åt sin far Leonard och farbror Phil som drev det legendariska skivbolaget Chess i Chicago, där man bl.a spelade in storheter som Muddy Waters, Howlin’Wolf, Bo Diddley och Chuck Berry. Som småningom blev han chef för bolaget och arbetade med Chess Records i totalt 16 år.
I början av 70-talet utsågs Marshall Chess till chef för Rolling Stones Records och var under det kommande decenniet var han exekutiv producent för sju av bandets album. På 80- och 90-talet producerade han bl.a hip hop-legenden KRS One och arbetade med Sire och Island Records. De senaste åren har han drivit Arc Music, ett musikförlag med inriktning på blues och rock. Han är dessutom aktuell som exekutiv producent för filmen Cadillac Records (som med Beyonce i rollen som Etta James bygger på historien om Chess Records) och den kommande filmen Who Do You Love.
När han var liten drev Eddie Pillers mor Small Faces fanclub och Piller är själv ett dedikerat mods. Efter att ha startat sitt eget skivbolag Well Suspect på 70-talet arbetade han några år med Stiff Records, innan han 1987 startade Acid Jazz tillsammans med Gilles Peterson och la grunden för artister som Jamiriquai, Brand New Heavies och Galliano. Han låg även bakom The Blue Note i Hoxton – som av brittiska Time Out utsågs till 1900-talets bästa klubb. Sedan 90-talet har han bl.a arbetat som efterfrågad DJ och förekommer flitigt i olika radio- och tv-sammanhang.

Förra våren tillträdde Fredrik Ekander som vd för Bonnier Amigo Music, Nordens största independentbolag. Han inledde sin karriär i musikbranschen på Air Chrysalis och fortsatte sedan via MCA Publishing på Universal Music och Sony / ATV:s stockholmskontor, innan han utsågs till European Vice President of A&R på Sony / ATV:s London-kontor där han ansvarade för det internationella arbetet. För några år sedan återvände han till Sverige och byggde tillsammans med vännen Kent Gillström upp musikbolaget Cosmos, innan han förra året utsågs till vd för Bonnier Amigo Music.

Nya Tri-Sound kommer i Skandinavien att distribueras av Bonnier Amigo Music och i Storbritannien av ShellShock. IODA ansvarar för de digitala distributionsleden.
The Third Degree-singeln Mercy släpps först 27 juli, men den nya versionen har redan börjat spelas i engelsk radio och rönt uppmärksamhet i media. I Observer Music Monthly hyllas bandets northern soul-tolkning bl.a med orden ?it definitely trumps the original”.
Efter The Third Degree släpper Tri-Sound senare i sommar ett soloalbum med den f.d. James Taylor Quartets-sångaren Noel McKoy.

Claes Olson