30 juni 2009

Mjukvaruföretag köper The Pirate Bay

På en presskonferens vid lunchtid idag tillkännagavs att mjukvaruföretaget Global Gaming Factory X köper The Pirate Bay för 60 miljoner kronor. Global Gaming Factory X köper webbsajten för minst 30 miljoner i kontanter och det resterande beloppet i nyemitterade aktier. GGF är noterat på aktiehandelsplatsen Aktietorget.
– Vi ska konkurrera ut dagens fildelare, säger Global Gaming Factorys vd Hans Pandeya, som säger att The Pirate Bay nu kommer att lanseras som ett lagligt alternativ och ge ersättning till upphovsrättsinnehavarna.
– Det här betyder en ny växel för Pirate Bay, säger The Pirate Bays talesman Peter Sunde till TT där han bekräftar affären. På internet är det så att om saker inte utvecklas så dör de.

Enligt det pressmeddelande som skickades ut i morse köper Global Gaming Factory (GGF) samtidigt med The Pirate Bay även teknikföretaget Peerialism (som med ursprung i forskning som genomförts på Swedish Institute for Computer Science och Kungliga Tekniska Högskolan har tagit fram en ny fildelningsteknik) för 100 miljoner kronor, varav minst 50 miljoner i kontanter.
"Genom förvärven av The Pirate Bay och Peerialism, kommer GGF erhålla en strategisk position på den internationella marknaden för digital distribution", skriver vd Hans Pandeya i pressmeddelandet och menar att GGF för avsikt att lansera nya affärsmodeller "som möjliggör kompensation till innehållsleverantörer och upphovsrättsinnehavare".
"Innehållets skapare och leverantörer måste kunna få kontroll på sitt innehåll och få betalt för det. Fildelare behöver kunna ladda ner snabbare och med bättre kvalitet".

Dagens affär är dock långt ifrån så enkel och okomplicerad som den vid första anblicken kan framstå. Enligt samstämmiga bedömare finns det en mängd frågetecken.
I sitt eget pressmeddelande betonar till exempel Global Gaming Factorys ledning att det krävs att företaget erhåller finansiering för att affärerna ska bli av. Dessutom måste affären godkännas av en bolagsstämma, samtidigt som det krävs att företagets styrelse gör bedömningen "att de förvärvade tillgångarna kan användas på ett legalt och ändamålsenligt sätt".
Enligt vd Hans Pandeya är dock företaget redan i kontakt med ett antal intresserade investerare.
– De har pengarna klara, uppgav han på presskonferensen. Investerarna är svenskar som är bosatta i Sverige. Det är inga hemliga bolag i Schweiz eller skatteparadis. Det är helt vanliga investerare, privatpersoner.
Global Gaming Factory räknar med att kunna slutföra köpen och överta driften av The Pirate Bay i augusti.

– Vi kan skapa nya intäkter åt fildelarna. En fildelare som kopplar upp sig i vårt system börjar tjänar pengar, sa Hans Pandeya på dagens presskonferens. På så sätt är det mer intressant att vara fildelare i ett system där man tjänar pengar på att ladda ned än där man laddar ned gratis, säger han.
– Vi kan se till så att innehållsleverantörer och upphovsrättsinnehavare får betalt, tillade han sedan och uppgav att företaget för närvarande tittar på flera olika modeller för att generera intäkter.
Enligt Pandeya är en av flera tänkbara lösningar, förutom annonsförsäljning, att optimera trafiken åt internetoperatörerna och därigenom spara pengar åt dem.
– Vi kan i vissa fall sänka deras kostnader med upp till 50 procent, hävdade han.

Enligt Global Gaming Factorys hemsida har företagets vision tidigare främst varit att bilda ett mediabolag i gamingvärlden med en direktkontakt med kaféägare och slutanvändare. På hemsidan skriver man bl.a att ”bolaget skall använda avancerad teknik för att nå sina kunder med precision. Global Factory Sweden skall kännetecknas av en trivsam och kreativ företagskultur.”
Global Gaming Factorys dotterbolag Smartlaunch och Cybercafepro utvecklar programvara för drift av internetkaféer och gaming centers och är enligt företaget marknadsledare i sitt segment. Affärsidén har varit att använda Smartlaunch och Cybercafepros befintliga infrastruktur av internetkaféer och gaming centers för att skapa en plattform för digital distribution av reklam, mjukvara och tjänster till kaféägare och till den stora community av gamers i dataspelsvärlden.
Under sitt senaste verksamhetsår hade Global Gaming Factory en omsättning på en miljon och gjorde en förlust på nästan lika mycket. Omedelbart efter det att dagens affär tillkännagivits ökade aktiekursen med 167 procent och för närvarande är bolaget värderat till 150 miljoner på Aktietorget, som inte står under Finansinspektionens översyn.
1999 revisited – eller händer den här affären verkligen på riktigt?

Enligt The Pirate Bays blogg kommer för övrigt pengarna från försäljningen att placeras i ett bolag utanför Sveriges gränser. Med hjälp av bolaget ska en fond sättas upp och fondens medel ska användas för olika typer av internetprojekt.

IFPI, Svenska Gruppen kommenterade igår nyheten om Global Gaming Factory X:s köp av The Pirate så här:
"Vi vet inte några detaljer kring detta och det finns många frågetecken hur det i så fall ska fungera i praktiken. Vi är dock så klart positiva om the Pirate Bay kommer att bli en laglig tjänst på nätet."

Claes Olson