27 maj 2009

Alexander Rybak till Sverige

Efter jordskredssegern i Eurovision Song Contest rycker popvärlden i Alexander Rybak. Men i samband med att hans debutalbum Fairytales släpps nästa onsdag finns han i Sverige.
I ett pressmeddelande berättar hans svenska skivbolag Lionheart International att han ska möta sina fans och fira sina fantastiska framgångar. Det senare är knappast någon överdrift, Rybak toppar denna veckan bl a singellistan, Trackslistan och iTunes-listan. Albumet Fairytales är guldbelönat redan innan det släppts.

De tio dagarna sedan segern i Moskva har varit minst sagt intensiva för 23-åringen. Rybaks norska skivbolag säger sig inte ha upplevt ett liknande intresse sedan Lena Marlins genombrott för tio år sedan. Rybak har redan hunnit med tv-shower i Tyskland och Holland. I Tyskland var han så stressad att han vid en presskonferens i München trodde att han var i Berlin.
Parallellt har vinnarlåten Fairytale nått topp fem i Tyskland och topp tio i Storbritannien. Det senare anses i den brittiska musikindustrin smått sensationellt eftersom man får gå ända tillbaka till 1997 och Katrina & The Waves finalbidrag Love Shine A Light för att hitta den senaste hiten med bakgrund i festivalen.

Albumet Fairytales släpps i Sverige den 3 juni. I hemlandet Norge och även i Tyskland ger EMI ut plattan redan på fredag. Merparten av albumet är Rybak-material (förlag: Sony/ATV Publishing). Men bland de som bidragit finns även de Lionheart-knutna producenterna Amir Aly och Henrik Wikström. Som bonusspår finns The Proclaimers stora 80-talshit 500 Miles.
Det är ännu oklart om Alexander Rybak gör konserter i Sverige i sommar. Hans management och bokningsbolag Bpop Mentometer har ännu bara offentliggjort artistens turnédatum på hemmaplan i Norge.

Lars Nylin