Okategoriserade 24 maj 2009

Topplistan v 21: nytt utseende för såväl album- som singellistan

Den kaliforniska trion Green Day etablerade sig i rockkretsar med 1990-talsalbumet Dookie. Med American Idiot blev de ett superband. Nya 21st Century Breakdown [Warner Music] kommer knappast att försvaga bandets status. Albumet har gått rakt in på listans förstaplats i ett dussintal länder – inklusive USA och Storbritannien – och gjorde i förra veckan detsamma i Sverige.

Green Day är toppnumret av en trio som går rakt upp i topp på veckans albumlista. Som tvåa lägger sig Göteborgsbandet Dead By April med sin självbetitlade debut [Universal Music] medan Eminem går in på plats tre med Relapse [Interscope/Universal Music].

Övriga nykomlingar på topp 60: Sten & Stanley Allsånger på vårt sätt [Scranta/Bonnier Amigo Music] (plats 17), Steve Earle Townes [New West/Playground Music] (24), Alf Robertsson En flisa av granit [Wennerlund-Olsson/Border] (29), Cherry Lips Cherry Lip [Swedmetal/Sound Pollution] och Alf Robertsson återigen med Rockar på svenska [Hans Edler/Bonnier Amigo Music] (48).

Det övriga mest anmärkningsvärda är två rejäla lyft. Sofia Karlssons Söder om kärleken [Playground Music] klättrar från 17 till 7. Maia Hirasawa gör för andra gången ett stort kliv med GBGVSSTHLM [Razzia/Bonnier Amigo], den här gången från 49 till 18.

Om albumlistan fått ett helt nytt toppansikte är singellistan rakt genom uppfräschad. Källan för ett stort antal nykomlingar eller klättringar är givetvis Eurovision Song Contest. En samlad tyckarkår ansåg att finalen i Moskva höll hög kvalitet och detta märks även på listan. Alexander Rybak toppar föga överraskande. Rybaks Fairytale [Lionheart International/Universal Music] var en hit redan innan storsegern i finalen. Nu tar den det sista klivet från plats fyra till en klar etta och petar ner Promoe till andraplatsen.

Men det finns utmanare från samma festival. Isländska Yohanna kniper tredje platsen med Is It True? [Nordisk Film]. Malena Ernman hoppar från 16 till fyra med La Voix [Roxy Recording/NFM]. Aysel & Arash klättrar starkt från 41 till fem med Always [Warner Music]. Finska Waldo's People gör ett ännu större kliv genom att ta Lose Control [Sony Music] från 59 till elva. Turkiska bidraget med Hadise, Düm Tek Tek [EMI], är nykomling på plats 14. Ännu en festivalnykomling på topp 20 är Urban Symphony med Randajad [Nordisk Film].

Men det finns även några "vanliga" nykomlingar på en lista med stor omsättning.Tomas Ledin går in på plats 16 med 500 dagar om året [Universal Music]. Ny på topp 20 är även finska Sunrise Avenue som ser The Whole Story [Bonnier Amigo] klättra från 35 till 17.

Melodifestivalen gör avtryck även på samlingslistan. Eurovision Song Contest 2009 [Nordisk Film] återtar förstaplatsen efter en klättring från nummer sex. Ny på samlingslistan är på just sjätte platsen Rix FM Festival [Eva Records].

Högsta nykomling på klassiska listan är på position 7 Gustavo Dudamel med Simon Bolivar Youth Orchestra of Venezuela (DG/Universal Music). Mest spektakulärt på övriga listor är att Pretty Wild nu toppar midpricelistan med All The Way [Swedmetal/Sound Pollution].

Lars Nylin

Länk till http://www.sverigetopplistan.se/

Den kaliforniska trion Green Day etablerade sig i rockkretsar med 1990-talsalbumet Dookie. Med American Idiot blev de ett superband. Nya 21st Century Breakdown [Warner Music] kommer knappast att försvaga bandets status. Albumet har gått rakt in på listans förstaplats i ett dussintal länder – inklusive USA och Storbritannien – och gjorde i förra veckan detsamma i Sverige.

Green Day är toppnumret av en trio som går rakt upp i topp på veckans albumlista. Som tvåa lägger sig Göteborgsbandet Dead By April med sin självbetitlade debut [Universal Music] medan Eminem går in på plats tre med Relapse [Interscope/Universal Music].

Övriga nykomlingar på topp 60: Sten & Stanley Allsånger på vårt sätt [Scranta/Bonnier Amigo Music] (plats 17), Steve Earle Townes [New West/Playground Music] (24), Alf Robertsson En flisa av granit [Wennerlund-Olsson/Border] (29), Cherry Lips Cherry Lip [Swedmetal/Sound Pollution] och Alf Robertsson återigen med Rockar på svenska [Hans Edler/Bonnier Amigo Music] (48).

Det övriga mest anmärkningsvärda är två rejäla lyft. Sofia Karlssons Söder om kärleken [Playground Music] klättrar från 17 till 7. Maia Hirasawa gör för andra gången ett stort kliv med GBGVSSTHLM [Razzia/Bonnier Amigo], den här gången från 49 till 18.

Om albumlistan fått ett helt nytt toppansikte är singellistan rakt genom uppfräschad. Källan för ett stort antal nykomlingar eller klättringar är givetvis Eurovision Song Contest. En samlad tyckarkår ansåg att finalen i Moskva höll hög kvalitet och detta märks även på listan. Alexander Rybak toppar föga överraskande. Rybaks Fairytale [Lionheart International/Universal Music] var en hit redan innan storsegern i finalen. Nu tar den det sista klivet från plats fyra till en klar etta och petar ner Promoe till andraplatsen.

Men det finns utmanare från samma festival. Isländska Yohanna kniper tredje platsen med Is It True? [Nordisk Film]. Malena Ernman hoppar från 16 till fyra med La Voix [Roxy Recording/NFM]. Aysel & Arash klättrar starkt från 41 till fem med Always [Warner Music]. Finska Waldo's People gör ett ännu större kliv genom att ta Lose Control [Sony Music] från 59 till elva. Turkiska bidraget med Hadise, Düm Tek Tek [EMI], är nykomling på plats 14. Ännu en festivalnykomling på topp 20 är Urban Symphony med Randajad [Nordisk Film].

Men det finns även några "vanliga" nykomlingar på en lista med stor omsättning.Tomas Ledin går in på plats 16 med 500 dagar om året [Universal Music]. Ny på topp 20 är även finska Sunrise Avenue som ser The Whole Story [Bonnier Amigo] klättra från 35 till 17.

Melodifestivalen gör avtryck även på samlingslistan. Eurovision Song Contest 2009 [Nordisk Film] återtar förstaplatsen efter en klättring från nummer sex. Ny på samlingslistan är på just sjätte platsen Rix FM Festival [Eva Records].

Högsta nykomling på klassiska listan är på position 7 Gustavo Dudamel med Simon Bolivar Youth Orchestra of Venezuela (DG/Universal Music). Mest spektakulärt på övriga listor är att Pretty Wild nu toppar midpricelistan med All The Way [Swedmetal/Sound Pollution].

Lars Nylin

Länk till http://www.sverigetopplistan.se/

Toppnumren i förra helgens Eurovision Song Contest gör rent hus i toppen av singellistan. Men även på albumfronten är det en helt ny topptrio och allra starkast entré gör Green Day.