13 maj 2009

Magnus Lindgrens brasilianska smältdegel

De senaste åren har den mångkunnige saxofonisten, kompositören och arrangören Magnus Lindgren medverkat i en rad olika musikaliska sammanhang – från egna grupper och storband till turnéer och skivor med såväl Koop som operasångerskan Barbara Hendricks, med vilken han i fjol spelade in ett album med sånger förknippade med Billie Holiday.
I januari gjorde Magnus Lindgren ett bejublad showcase med sitt senaste projekt Batucada Jazz inför en fullsatt salong på musikmässan MIDEM i Cannes. Nu finns den brasilianskt färgade musiken på skiva.

Som ett nytt led i den spännande utvecklingen av Magnus Lindgrens hela tiden gränslöst växande musikskapande flög han i december förra året till Brasilien för att samla ett gäng lokala musiker i Toca de Bandido Studios i Rio de Janerio. Tillsammans med svenska medmusiker som Magnus Persson, Magnum Coltrane Price och gästande Nils Landgren blev resultatet en rytmiskt gungande samling låtar, inspirerade av de kringvandrande brasilianska slagverksorkestrar som går under namnet batacudas.

Magnus Lindgren själv har komponerat och arrangerat de tolv numren. Även om alla låtar har en latinamerikansk rytmik i botten så rymmer musiken rik variation och bredd. Spännvidden sträcker sig från de gungande heta rytmerna i öppningsnumret Alligator till mer stillsamt böljande nummer och stämningsfull ballad – avslutande No More Words är en perfekt avrundning.
Det behöver väl egentligen inte tilläggas att Magnus Lindgren är en av Sveriges absolut intressantaste och mest begåvade musiker idag – oavsett genre.

Claes Olson

Artist: Magnus Lindgren
Titel: Batucada Jazz
Bolag: Gazell / BAM
Release: 8/5

Länkar:

Magnus Lindgren
www.magnuslindgren.com
www.myspace.com/ magnuslindgren

Gazell
www.gazell.net