12 maj 2009

Flitige Saxell slår personligt rekord

Michael Saxell har gjort sig känd som en av våra flitigare låtskrivare. Just nu överträffar han sig själv med ett halvdussin projekt inkluderande så vitt skilda namn som skådisen Björn Kjellman, Keith Reid från Procul Harum, Randy Bachman från Bachman Turner Overdrive och Per Gessle-parhästen Christoffer Lundqvist.

I många år fanns den skånske låtskrivaren Michael Saxell i kanadensiska Vancouver. Senare har han haft Ystad som bas. Oavsett var han hamnar blir utfallet detsamma: ett masivt flöde av låtar. Men frågan är om det någonsin under hans långa karriär varit så mycket på gång som just nu.

Saxell kom nyss hem från Kanada. Där gästspelade han på Scandinavian Center i Vancouver i samband med att tidningen Swedish Press – Nya svenska presen firade 80 år. På bilden syns Saxell med ambassadören Inrid Iremark. Men han passade också på att träffa två av låtskrivar-partners som nyss har släppt gemensamma verk; Keith Reid, som en gång skrev texten till Procul Harums A Whiter Shade of Pale, respektive Randy Bachman – grundare av grupperna The Guess Who och Bachman-Turner Overdrive.

Men även här hemma har kompistören bakom Om himlen och Österlen – låten som kallats "Skånes nationalsång" – åtskilliga järn i elden. Förra året kom första skivresultatet av Saxells samarbete med Wilmer X-munspelaren Jalle Lorensson. I höst gör duon en konsertturné tillsammans. I väntan på detta fullföljer Saxell en serie inspelningar. I juli, i samband med Västerviksfestivalen, släpps på Saxells etikett Egna Händer det första albumet med skådespelaren Björn Kjellman. Där har Saxell skrivit låtarna och även producerat. Han har dessutom bidragit med texter när producenten och förre Brainpool-medlemmen Christoffer Lundqvist senare i år släpper sitt första soloalbum.

Om Saxell har egna plattor på gång? Svaret är föga överraskande ja. Han har låtar til såväl en svenskspråkig som engelskspråkig platta redo. Dessutom säger ryktet att han skriver på en bok. Micahel Saxells skrattande svar när MI ber om en förklaring till all denna produktivitet:

– Man måste ju leva!

Lars Nylin