29 april 2009

Proggen på museum

Den svenska proggmusikens affischer har hamnat på museum. Det är Nordiska Museet i Stockholm som fram till oktober visar en samling som i nästan 30 år låg glömd i en resväska.

I 28 år hade Håkan Agnsäter en musik- och konstskatt gömd och glömd i en resväska på sin vind. I väskan låg hundratals affischer från den svenska proggmusikens storhetstid på 1970-talet. Affischer som Agnsäter samlat på sig under åren som trummis i bandet Solen Skiner.

2007 öppnade Agnsäter ett webbgalleri under namnet proggensaffischer.se. Där samlade han sedan dels sina egna affischer, men också sådana som han köpt eller fått efter att sajten öppnats.

Nu har detta utvecklats till en utställning "på riktigt" som presenteras av Nordiska Museet från i går onsdag fram till 4 oktober. Totalt handlar det om 170 affischer – varav minst 150 är så unika att de troligen numera bara existerar i just detta exemplar – men också om tidningsomslag och andra detaljer från proggeran. Vid öppningsvernissagen spelade givetvis ett av banden från perioden, Södra Bergens Balalajkor.

"Proggens affischer" presenteras i sju avdelningar på olika teman men huvudnumret är föga överraskande just konsertposters från band som Nynningen, Hansson & Karlsson och Sound of Music. Bland formgivarna finns flera namn som senare blivit etablerade konstnärer: Carl-Johan de Geer, Kjartan Slettemark, Channa Bankier och Christer Temptander. Ett urval av affischerna har tryckts upp i begränsad upplaga och kan köpas som posters för 175 kronor styck.

Lars Nylin