29 april 2009

Hälften av torrentsajterna nedstängda efter Pirate Bay-domen

I media har det den senaste veckan rapporterats att 19 av 28 kända svenska bittorrentsajter med filminriktning stängts ner efter Pirate Bay-domen. Mönstret är detsamma på musiksidan. "Av 10 torrentsajter dedikerade till musik har hälften stängt ner, de övriga får nu ett informationsbrev," säger Magnus Mårtensson, jurist på ifpi.

Först Ipred-lagen och sedan Pirate Bay-domen. Dessa för upphovsrätten viktiga besked har uppenbarligen påverkat en del av de som sysslat med så kallade bittorrentsajter. Som rapporterats i bla Dagens Nyheter har filmindustrins Antipiartbyrån nu sett hur 19 av 28 lända filminriktade större sajter som använder sig av BitTorrent-teknik lagt ned sin verksamhet. Först 12 som gjorde det omedelbart, därefter sju som försvann sedan Antipiratbyrån skickat ut ett brev och påmint om innehållet i Pirate Bay-domen.

Även musikbranschen upplever nu samma mönster. Enligt Magnus Mårtensson, jurist hos skivbolagens organisation ifpi, har fem av tio dedikerade musiksajter stängt ner. Man följer nu upp med ett brev till de fem övriga.

— Helt klart är att signalerna nått fram och att det på bred front stängs ner, säger Mårtensson till MI.

Till DN säger Henrik Pontén att han hoppas att de yngre ska til sig domen och att de förstår att deras versamhet skadar kreatörerna. Pontén säger till tidningen:

— I ett nästa steg kommer vi att kontakta dem och förklara hur saker ligger till. Polisens resurser bör koncentreras till vuxna organiserade pirater.

Lars Nylin