Okategoriserade 23 april 2009

Monika Ekmark ny SMFF-ordförande

Vid torsdagens årsmöte utsågs Monica Ekmark till ny ordförande i Svenska Musikförläggareföreningen (SMFF). Monica Ekmark, som är general manager på Universal Music Publishing Scandinavia AB, efterträder Kjell-Åke Hamrén som lämnar över efter tio år på posten.
– Jag är mycket hedrad över uppdraget, säger föreningens nya ordförande.Det ska bli jättekul!

– Mitt motto är: ”Med hela föreningen in i framtiden”, säger Monika Ekmark, som har en gedigen bakgrund inom musikförlagsbranschen och säger sig se fram emot uppgiften att företräda musikförlagen i en omvälvande tid.
Monica började sin bana i musikförlagsbranschen på Stikkan Andersons förlag Sweden Music 1975 och har sedan dess varit trogen bolaget, som nu ingår i den internationella Universal-koncernen. Sedan 1999 har hon haft ett styrelseuppdrag i SMFF, de senaste fyra åren som skattmästare.

Musikförlagens branschorganisation SMFF representerar totalt 98 procent av de musikförlag som arbetar yrkesmässigt med musikförlagsverksamhet. Den svenska musikförläggareföreningen grundades 1928 och är en av huvudmännen bakom det upphovsrättsliga sällskapet STIM. Bland medlemmarna finns både de fyra majorförlagen Universal Music Publishing, Warner/Chappell Music Scandinavia, EMI Music Publishing Scandinavia och Sony/ATV Music Publishing Scandinavia och ett stort antal independentförlag samt alla större notutgivande förlag, t ex Gehrmans Musikförlag, Ehrlingförlagen och Notfabriken. SMFF arrangerar årligen den ansedda prisgalan Musikförläggarnas pris samt driver liveklubben Almost Famous, som de senaste åren har etablerats som en viktig arena för okontrakterade nya svenska artister och band.

Claes Olson
Foto: Marisol Correa