25 mars 2009

Inget Accelerator i sommar

Sedan år 2000 har produktionsbolaget Luger presenterat minifestivalen Accelerator. Där introducerat några av rockscenens mest intressanta nya namn, The Strokes och Duffy är bara två som gästat festivalen innan sina breda genombrott. Men i sommar blir det ingen Acceleratorfestival.

Till Dagens Nyheter säger festivalgeneralen Robin Sumpton: "Kan man inte göra det bra ska man inte göra det alls." Sumpton anger som huvudskäl till den uteblivna festivalen att man inte kunnat få rätt artister till rätt priser – bl a beroende på det fallande värdet på kronan. Men Sumpton tillägger i DN att ett annat viktigt skäl är att den vikande skivförsäljningen gör att skivbolagens turnéstöd nu allt oftare uteblir.

Luger blir dock knappast sysslolösa i sommar. Man är bl a ansvariga för två andra minifestivaler som tycks ha kommit för att stanna. Först Where The Action Is i Stockholm 12-13/6 och senare 14-15/8 Way Out West i Göteborg. Den förstnämnda festivalen har i nuläget klart med bl a Neil Young, Duffy och Nick Cave, den senare toppar hittills med The Arctic Monkeys, Lily Allen och Antony & The Johnsons med Göteborgs Radiosymfoniker.
Lars Nylin