20 mars 2009

i korthet

El Perro Del Mar Love Is Not Pop [Lickingfingers/Playground]
Det tredje albumet från Sarah "El Perro Del Mar" Assbring är ett minialnum (sju spår) som om man vill kan ses som avslutningen av en trilogi på mörka teman: depression, död och nu skillsmässa. Men man kan också nöja sig med att konstatera att Love Is Not Pop är en stark samling vackra låtar. Där producenten Rasmus Hägg, från gruppen Studio, adderat lite av hörn och kanter till Assbrings tidigare genomgående mjukt atmosfäriska ljudbild.

Ett omedelbart favoritspår blir hennes tolkning av Lou Reeds Heavenly Arms, en låt från 1982 som då var en kärleksförklaring; men som klädd av Assbring/Hägg får en helt ny innebörd. El Perro del Mar följer upp utgivningen med en kort Sverigeturné som inleds i Assbrings uppväxtort Kållered 1/4.
LN

Micke From Sweden Waiting For The End [National/Bonnier Amigo]
Lite i skymundan har Micke Lohse från 1990-talsgiganterna Atomic Swing pysslat ihop en solokarriär som nu regelbundet tar honom runt Europa. Projektet inleddes 2003 med att han föll för den norska gruppen Kaizers Orchestra. Även på det nya andra soloalbumet finns kopplingar till de mer lågmälda partierna i den norska gruppens teatraliska rockmusik. Med KO:s sångare Janove Ottesen som producent presenterar Lohse en kollektion sånger som är i rakt nedstigande led släktingar till verk av namn som Kurt Weill eller Tom Waits.

Bokstaven v får en användning till genom att plattan är inspelad på Vestlandet i Norge, i Stavanger. Nyligen kom Micke hem till Sweden efter en turné i Holland och Belgien, nu närmast blir det releaseparty på Södra Teatern i Stockholm på releasedagen 25/3.
LN