13 mars 2009

4 snabba: Kenny Håkansson, Kebnekajse

Gitarristen Kenny Håkansson är just nu aktuell med sitt första studioalbum med Kebnekajse sedan 70-talet. Gruppen återförenades för några år sedan med flera originalmedlemmar och har sedan dess turnerat regelbundet. Onsdag 18 mars återförenar Kenny Håkansson dessutom sitt legendariska psykedeliska 60-talsband Baby Grandmothers för en exklusiv spelning på skivbolaget Subliminal Sounds nya klubb på Hornstullstrand i Stockholm.

För några år sedan återförenades Kebnekajse och efter ett par liveplattor är ni nu tillbaka med ett helt nyinspelat album också. Berätta!
– Det var en självklar följd av att vi förenats igen, att vi skulle göra en skiva. Vi hade fått ihop en hel del nytt material och alla var sugna att få gå in i studio igen. Vi började så smått i en studio på Söder och fick in lite material på "band". Det lät inte så tokigt tyckte vi, men vi upptäckte snart att det var svårt att vara samlade och koncentrerade när det var dags för inspelningar. Av den anledningen hörde vi oss för med Anders på Silences studio i Koppom, om vi kunde komma dit och spela in. Där bor alla i samma hus, äter frukost, fikar, äter middag tillsammans och så vidare, vilket gör det lättare att hålla ihop gruppen och få ihop samspelet.

Ni spelade alltså in det nya albumet i Silence-studion med Anders Lind, men skivan är inte utgiven på Silences etikett där ni på 70-talet gav ut era första plattor, utan på skivbolaget Subliminal Sounds. Hur hamnade ni där?
– Stefan Kèry, Micke Katzeff, Brynn Settles och några till som jag inte minns, hade under en tid hand om musiken i Moderna Muséets trädgård. Micke ringde mig och undrade om vi kunde få ihop Kebnekajse för en spelning där och det var anledningen till att vi kom igång igen. Jag tror att det måste varit så, vi kom i kontakt med Kèry, som vi visste hade skivbolaget Subliminal Sounds och ger ut bland annat Dungen – som ju egentligen inte ligger så långt ifrån vår egen musik. Reine Fiske, gitarrist i Dungen, har dessutom haft mycket kontakt med oss under åren och han tyckte att Subliminal Sounds var rätt bolag för oss.

På www.progg.se tillhör ni de i särklass mest besökta banden och ligger på sajtens topplistas sjätteplats, före till exempel Björn Afzelius, Hoola Bandoola Band, Blå Tåget, Pugh Rogefeldt och John Holm. Märker ni av det här intresset även när ni är ute och spelar?
– Vi har fått jättefint mottagande på dom spelningar vi hittills gjort i år, men om det beror på progg.se-topplistan eller något annat kan jag inte svara på…

Torsdag 18 mars återförenas originalmedlemmarna i ditt legendariska 60-talsband Baby Grandmother för en spelning på premiären för Subliminal Sounds nya klubb på Horntullstrand. Du har ju genom åren varit med i flera kända grupper. På 80-talet blev du medlem i nyligen likaledes återförenade Dag Vag och på 60-talet spelade du ju även med Mecki Mark Men, som jammade med Jimi Hendrix, var förband åt Janis Joplin och turnerade med både The Byrds och Jethro Tull.

Finns det några planer på att återförena även Mecki Mark-männen?
– Nej, det finns inga planer på någon återförening med Mecki Mark Men!
– Återföreningen av Baby Grandmothers och utgivningarna av våra 60-talsinspelningar har också blivit av tack vare Fiske och Kèry. Det är dom två som tagit initiativet till den skivan och de har känt till mer om våra inspelningar än oss vi själva. Vi tycker förstås att det är otroligt att det finns inspelat och att någon tycker att det är värt att ge ut på skiva.
– Vi hade ju egentligen bara några få teman, som vi jammade vi på rätt länge och lät hända vad som det blev…
Claes Olson