Okategoriserade 20 februari 2009

Lionheart Music om livet bortom melodifestivalen

När man hör namnet Lionheart är det lätt att associera till bolagets egna artister, de som släpps av skivbolaget Lionheart International. Men den tunga uppstickaren i svensk populärmusik har även en förlagsdel som år efter år placerar låtar hos artister på andra skivbolag.

Så även vid årets melodifestival. Lionheart Music är helt eller delvis ansvariga för nio bidrag. Av dem är en av favoriterna Måns Zelmerlövs Hope & Glory (som släpps av Warner Music), en annan är aktuell i morgondagens delfinal i Leksand: Sofia med låten Alla.

MI frågar Lionhearts förlagschef Conny Danepalm om var alla dessa låtar skapas; Lionhearts hovkompositör Bobby Ljunggren vet vi vid det här laget det mesta om, men allt det övriga? Conny säger entusiastiskt:

– Det är inte bara i våra egna inspelningsstudios som det kokar av kreativitet, utan även hos team som Ka-Ching Productions i Malmö (Amir Aly, Maciel Numhauser och Robin Abrahamsson) och Bronco Music-killarna Matti Alfonzetti och Johan Lyander. Vi har hela tiden massor på gång som absolut inte bara siktar in sig på melodifestivalen.

Danepalm fortsätter med att lägga till att Lionheart nu även pysslar med musik utanför den rena popfåran:
– Med artister som CC & Lee, Drifters, Jonas & Jive med flera har vi gjort en inbrytning på dansbandssidan, vilket gör att vi breddar oss och samtidigt får ytterligare möjligheter för våra upphovsmän att få ut sina låtar.

Går det att summera vilka genrer ni siktar på?
– Vi gillar ALLA genrer så länge det håller en hög nivå. Vi är fördomsfria och tittar inte på hur andra gör. Vi älskar att "breaka stjärnor" och att ge våra talanger möjligheter att utvecklas och verka i en kreativ miljö.

Men melodifestivalen står väl trots allt i ert spotlight?
– Det kanske är tjatigt att prata Melodifestivalen, men det går ju inte att komma ifrån att det är ett fönster för att skapa hits och stjärnor. Precis som vi på skivbolagssidan använder Melodifestivalen för att breaka artister gör vi detsamma på låtskrivarsidan. Några av våra upphovsmän som har fått genombrott genom Melodifestivalen är tidigare nämnda Aly, Numhauser, Abrahamsson, Alfonzetti, Lyander och även Kristian Lagerström. I år debuterar Oscar Holter (Amy Diamonds It's my life) och Irini Michas (Alla).
Lars Nylin

Lionheart Musics låtar i årets melodifestival:
– Sofia Berntson Alla (Henrik Wikström/Irini Michas/Nina Karolidou/Dimitri Stassos)
– Måns Zelmerlöw Hope & Glory (Henrik Wikström/Fredrik Kempe/Måns Zelmerlöw)
– Amy Diamond It's My Life (Bobby Ljunggren/Alexander Bard/Oscar Holter)
– Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng Killing Me Tenderly (Henrik Wikström/Tobbe Petersson/Amir Aly)
– Shirley Clamp Med hjärtat fyllt av ljus (Bobby Ljunggren/Henrik Wikström/Ingela "Pling" Forsman)
– Susanne Alfvengren Du är älskad där du går (Bobby Ljunggren/Henrik Wikström/Ingela "Pling" Forsman)
– Molly Sandén Så vill stjärnorna (Bobby Ljunggren/Marcos Ubeda/Ingela "Pling" Forsman)
– Nina Söderquist Tick Tock (Johan Lyander/Matti Alfonzetti)
– Cookies n Beans What If (Amir Aly/Maciel Numhauser/Robin Abrahamsson)

Irini Michas.

Irini Michas.

Johan Lyander & Matti Alfonzetti.

Irini Michas.

Johan Lyander & Matti Alfonzetti.

Oscar Holter.

Irini Michas.

Johan Lyander & Matti Alfonzetti.

Oscar Holter.

Ka-Ching Productions.

Irini Michas.

Johan Lyander & Matti Alfonzetti.

Oscar Holter.

Ka-Ching Productions.

Skivbolaget Lionheart International med Maria Molin-Ljunggren som portalfigur hamnar numera alltid i spalterna i samband med melodifestivalen. Även för Lionhearts musikförlag, Lionheart Music, är festivalveckorna gyllene tider. I år är man inblandade i nio låtar. Men vad händer sedan? MI har pratat med Lionheart Musics förlagschef Conny Danepalm om livet bortom Melodifestivalen.