utgivningar 17 februari 2009

War Child Heroes – ett hörvärt musikprojekt med gott syfte

Visste ni att 66 procent av alla som dör i krig – två tredjedelar av offren – är barn? Den internationella välgörenhetsorganisationen War Child bildades 1993 och arbetar idag i bland annat Irak, Afghanistan, Uganda och Kongo. Med skivprojektet War Child Heroes sätter man tillsammans med en rad världsartister åter igen fokus på världens miljontals krigsdrabbade barn.

Rent musikaliskt har utgångspunkten för projektet varit att låta etablerade storheter som Bruce Springsteen, Paul McCartney, David Bowie, Bob Dylan, Stevie Wonder och Iggy Pop välja låtar ur sin egen repertoar och placera dom i händerna på nyare stjärnor som Duffy, Rufus Wainwright, TV On The Radio, Scissor Sisters, Beck och Franz Ferdinand. Resultatet har blivit en platta som innehåller en rad spännande möten över generationsgränserna.

En opolerat skramlig version av Dylans Leopard-Skin Pill-Box Hat med Beck inleder. Den följs av en Giorgio Moroder-pulserande discovariant av Roxy Musics Do The Strand. Mick Jones sjunger duett med Lily Allen i The Clashs Straight To Hell, Elbow nytolkar U2:s Running To Stand Still, Hot Chip skapar ny mörk dansgolvsmystik av Joy Divisions Transmission, The Kooks kastar sig glatt in i en relativt orginaltrogen version av The Kinks Victoria och Yeah Yeah Yeahs river av The Ramones Sheena Is A Punk Rocker.

Genom åren har bland annat Guns N’Roses satt tänderna i Paul och Linda McCartneys ledmotiv Live And Let Die till Bond-filmen med samma namn (i svensk översättning Leva och låta dö). När McCartney nu placerat Duffy framför sångmikrofonen blir resultatet någonting helt nytt och annorlunda: ett 60-talsdoftande soulnummer.

Lika lekfullt sticker The Hold Steady ut med sin version av Bruce Springsteens 80-talsklassiker Atlantic City, där bandet gör en grej av att in i minsta detalj låta som Springsteen själv lät på debutalbumet Greetings From Asbury Park från 1973.

Som synes är det alltså långt ifrån enbart humanitära skäl som gör att den här skivan förtjänar all uppmärksamhet den kan få…
Claes Olson

Titel: War Child Heroes
Bolag: Capitol / EMI
Release: 18 februari

Länkar:
www.musichead.com.au
www.warchild.org.uk/heroes