utgivningar 23 oktober 2008

i korthet

ZZ Top Live From Texas [Eagle/Playground]
Efter att på sjuttiotalet ha arbetat sig upp till en position som ett av USA:s absolute populäraste band på hemmaplan blev ZZ Top – efter en serie hits som lanserades med flitigt MTV-roterande videor – en världsangelägenhet och ett av de absolut största rockbanden. Idag är trion snarast ett av världens största ”kultband”, en position som inte minst deras här i Sverige listtoppande dvd med filmen med samma livematerial som den här cd:n bevisade. Efter 39 år tillsammans sitter trions patenterade boogierock som en smäck. På repertoaren står totalt 16 låtar, däribland anmärkningsvärt vitala versioner av såväl tidiga hits som La Grange och Tush som 80-talsklassikerna Gimme All Your Lovin’, Legs och balladen Rough Boy.
CO

Mårten Lärka Livstidsvicket [M.Otion Songs/Plugged Records Distribution]
2007 var Mårten Lärka inblandad i det Grammisbelönade barnalbumet Älskade ramsor, sagor och sånger från Barnkammarboken vol 4. Men nu är det dags för det andra albumet – uppföljaren till 2005-års Innan natten har gjort kväll. Tillsammans med framför allt Lars Ove Hedqvist, Micke Öhlén och Jan-Erik Jonasson har Mårten Lärka hittat en bra musikalisk inramning till de nutidsunderfundiga texterna, där det alltid är lika nära till både humor och allvar. Det är stillsamt och jordnära med någon accentuerande saxofon här och någon slidegitarr där som utmärkande drag är Livstidsvicket ett behaglig historieberättande i tio spår.
HD

Euros Child Cheer Gone [Wichita/V2/Bonnier Amigo]
De första tonerna låter som en östersjökryssning, men ganska snart kommer Euros Childs röst in och tar över intrycken. Euros Childs är den forne sångaren från insomnade Gorky’s Zygotic Mynci. I processen till det fjärde soloalbumet åkte han till Nashville, men resultatet på Cheer Gone är snarare ren folkmusik än countryton. De elva spåren växer stadigt och Cheer Gone känns som ett starkt släpp även från en artist som under de senaste åren prenumererat på fina recensioner och platser på årsbästalistor.
HD

José Carreras Mediterranean Passion [Sony Classical/BMG]
Den katalanska operasångaren José Carreras tillhörde tillsammans med Plácido Domingo och Pavarotti de tre tenorer som i början av 90-talet låg bakom decenniets bästsäljande skivinspelning med klassisk musik. På sitt nya album sjunger Carreras sånger signerade kompositörer från framför allt just Katalonien och Italien, sånger som tidigare bland annat stått även på den legendariske Carusos repertoar. Till de mest kända numren hör O paese d'o sole och Chitarra Romana, men höjdpunkten är kanske framför allt Ribas Rosó – Pel teu amor. Gloria Estefan sjunger duett i Solamente una vez, ett av två bonusspår. I november kommer José Carreras hit för konserter i Linköping (20/11) och Malmö (22/11).
CO

Pacifico Colombiano [Otrabanda/Colectivo/BAM]
På musikkartan associeras Columbia framför allt med salsa och cumbia, men landet har en rik tradition. Musiken på landets Stilla Havskust är, till skillnad från Atlantkustens rytmer, paradoxalt nog mer influerade av Afrika. Den här färgstarka samlingen presenterar 14 exempel på hur det kan låta. Spektrat är brett. Här finns allt från klart afro-rotad marimba till såväl mer latinskt klingande spår som exotisk hip-hop med Choc Quib Town (vars häftiga inslag av scratch sänds med en avsändare som utlovar ”the folklore of future generations”). Gemensamt för såväl de äldre och folkmusikrotade som de jazzigt arrangerade och elektriskt laddade numren är det smittsamt gungande svänget.
CO