Okategoriserade 22 oktober 2008

4 snabba: Peter ”Babs” Ahlqvist

Peter "Babs" Ahlqvist från skivbolaget Burning Heart har startat det nya managementbolaget Panic & Action tillsammans med Eric Höjdén från punkbandet Kid Down. Vi har ställt fyra snabba frågor och fått fyra uttömmande svar.

Peter "Babs" Ahlqvist från skivbolaget Burning Heart har startat det nya managementbolaget Panic & Action tillsammans med Eric Höjdén från punkbandet Kid Down. Vi har ställt fyra snabba frågor och fått fyra uttömmande svar.

Du har fortfarande peter@burningheart.com som mailadress, men sedan i september driver du det nya bolaget Panic & Action – förklara!
– Panic & Action är tillbaka i förarsätet för min del. Det är ett bolag där jag tillsammans med unga energiska Eric Höjdén (sångare och gitarrist i Kid Down/reds. Anm.) kommer att utveckla och pusha unga lovande band. Namnet hade Eric med sig. Han hade redan startat ett managementbolag under detta namn, och när vi bestämt oss för att slå våra kloka ihop, så kändes det klockrent. För mig har namnet ganska mycket symbolik, då jag med Burning Heart i högsta grad frustrerad och maktlös varit med och sett en skivbransch i förfall. Dags för något nytt – dags för action helt enkelt!

– Panic & Action är bildat som ett managementbolag med ett flexibelt 360-tänk. Vilket vi tror är rätt väg in i framtiden, med den erfarenhet, kunskap och sätt att jobba, kombinationen av gammalt och ungt, som vi tar med oss in i detta nya bolag. Idag representerar vi tre artister. Chemical Vocation från Trollhättan, Adept från Trosa och Social Siberia, också från Trollhättan. Vi jobbar med ny modern musik – det kanske inte är fel att säga ungdomlig musik – och band som gjort väsen av sig ”underground” några år och bara väntar på nästa steg, i en musikbransch där ingen på grund av branschens vakuum riktigt har satsat på den här typen av musik.

– Men nu finns vi är där och vi ska se till att dessa band utvecklas på alla fronter. Ambitioner finns att göra bra album, att jobba och stimulera banden med låtskrivandet och kanske framför allt att utveckla live-sidan. Det är ju framför allt den typen av musik vi jobbar med – live-baserade grejer! Fast visst, det finns även radiotänk och ett ”låt-tänk” knutet till det vi gör. Sånt som kommer att komma in mer och mer.

– Till vår hjälp har vi vår in-house bokare Andreas Skogmo som driver Panic & Action Booking, och som kommer att utveckla och driva live-biten framåt. I konceptet ingår även turnén Panic & Action Tour som vi testade i år med åtta lyckade spelningar med Kid Down, Chemical Vocation och Adept. I år gör vi ett nytt trebandspaket med Chemical Vocation, Adept och Herbrightskies och kommer att plocka in lokal support på alla orter plus att Kid Down kommer att vara headliner i de fyra största städerna. Totalt 20 spelningar siktar vi på. Med ett större tänk, fler partners, cross promotion och marketing-tänk på alla plan – med sikte mycket mot en yngre publik i alla åldrar.

– Lagom till turnén ger vi ut samlingen Burn All The Small Towns som kommer att presentera 22 nya svenska band som vi tycker känns relevanta och som har ambitioner. Helt klart är vi influerade av Taste of Chaos och Warped-turnen, de influenserna karvar vi öppet in i våra armar. Vi siktar på att göra konceptet till en årlig grej, och kommer hela tiden att slussa in nya band. Konserterna görs i samarbete med Live Nation och The Agency Group.

– På förlagssidan är vi nästan klara med en co-publishing deal med ett av major-förlagen.

Du var nere på Popkomm i Berlin. Vad gjorde du där?
– Jag brukar för det mesta åka på Popkomm, men har väl kanske inte varit där regelbundet de senaste fem åren, sedan mässan flyttade till Berlin. Fast jag försöker alltid åka och har väl ändå varit där tre av senaste fem åren tror jag… Det var extra viktigt i år. I och med att jag aktiverar Panic & Action och tar en annan mer aktiv roll i att jobba med band igen så är det ett måste att få igång Tyskland och träffa nya och gamla kontakter. Jag var faktiskt bara där för att träffa tyskar, för att planera och knyta band för de olika grenarna jag jobbar med.

– Det är ju faktiskt så att jag numera även gör management för Kid Down och är i slutförhandlingar med ett annat band som ”yet-can-not-be.named”. Så det är mycket nytt som sker nu och ett helt annat tänk från min sida. Jag måste helt enkelt ut och röra på mig lite och vara mer aktiv.

Vad händer med Burning Heart (BHR)?
– Bolaget existerar i högsta grad. Allt är förstås annorlunda upplagt nu i och med att Epitaph i Holland gör allt det dagliga, marketing och promotion. Men jag är fortfarande med i smeten och dels har mina andelar i det gamla, dels ett A&R och förlagssamarbete (Songs & Stories Publishing) med Epitaph i det nya Jag är dock inte vd för bolaget, då all business och legal och allt vad det är sköts av Hein Van Der Ree som är vd för Epitaph Europe.

– Men jag signar fortfarande och har det senaste året påbörjat nya samarbeten med ett par band (Parkway Drive från Australien som ligger på BHR i Europa och Epitaph i resten av världen, Ghost of Thousand, engelskt band som kommer på BHR i vår och engelska Gallows som jag signade till Epitaph i USA). Och jag är i förhandlingar med två svenska band som jag hoppas få klart med snart. Så det tittas fortfarande på nya band, samtidigt som en del band kommer att försvinna. Helt klart så är tänket annorlunda och det är med Burning Heart som med många andra bolag – vi går från att vara skivbolag till att bli mer musikbolag. Sedan så letar nog faktiskt jag och Epitaph fortfarande efter den exakta formen för hur Burning Heart ska utvecklas och vara en kraft i framtiden, och hur vi ska jobba tillsammans.

– Rent generellt så kan man nog säga att jag siktar mer på band som har ett aktivt management och där jag inte behöver vara lite aktiv och bygga band. Burning Heart hade ju en stark, nästan management-liknande roll för en hel del av våra band, speciellt de tidigare. Den biten är borta i och med att Epitaph jobbar med bolaget och vi inte har kvar vårt svenska team. Nu handlar det om att tänka helt annorlunda och att jobba med band som verkligen vill något, som är aktiva och har aktiva bra management. När BHR var ett vanligt skivbolag behövdes det släppa tio-tolv plattor per år. Så är det inte nu.

– Helt klart går utvecklingen mot mer projektbaserade grejer och färre artister, färre släpp och mer av ett helhetsgrepp i samarbetet med artisterna. Och visst, det kan göras 360-dealar på BHR också (Ghost of a Thousand är vår första liknande deal) men som det ser ut nu så blir inte BHR ett renodlat 360-bolag. Men självklart handlar det om ett helt annat tänk när det gäller rättigheter.

– Det viktiga är att forma det hela utifrån den nya verkligheten. I fallet Kid Down är jag även manager för bandet. Men det är heller inte så att det betyder att jag kommer att bli manager för alla nya band på bolaget. Det finns inget sånt tänk. Samarbeten kan stöpas i olika former. Det renodlade skivbolaget är dock borta, borta…

Ditt nya bolag har redan släppt ett album med Chemical Vocation och inom kort kommer Kid Downs platta. Berätta om dina signingar!
– Kid Down ligger faktiskt inte på Panic & Action, utan på Burning Heart/Epitaph. Så bandet är signat av mig, men idag är min främsta roll i management-stolen. Det är där jag kommer in och jobbar med det hela. Med och mot Epitaph. Intressekonflikt? Nja, inte hittills i alla fall och det är en intressant utveckling och ett spännande sätt att jobba med detta band och platta. Sedan fyra-fem månader tillbaka representerar jag bandet och vi jobbar nu framför allt på Skandinavien och Europa, där skivan släpps tidigt 2009.

– Chemical Vocation är däremot vårt band och har precis släppt ett album på Panic & Action. Det är ganska melodiöst i samma skola som Fall Out Boy, Paramore och Taking Back Sunday. Efter att varit den svenska scenens gunstlingar, och därefter en alldeles för lång period av ingenting, har de nu i och med vårt samarbete fått ut sitt första album. Jag tror de kan bli riktigt bra med nästa album. Just nu är det mycket barnsjukdomar och sånt som behöver analyseras och stöttas och blöttas. Vårt största jobb är att få dem riktigt taggade igen.

– Vårt band nummer två är Adept som ger ut sitt debutalbum i slutet av januari. Här pratar vi hårdare takter. Mer hardcore och metal, men med en touch av det som kallas emo och screamo. Adept är också ett band som har småbubblat ett tag och som vi nu har tagit oss an för att jobba med och utveckla. Självklart med stordåd i sikte!

– Tredje bandet i vårt stall är Social Siberia som är Jocke, gitarrist i Chemical Vocation. Han är redan signad av Air Chrysalis på förlagssidan , och vi kommer nu att gå in i samarbete med dem och siktar på att kanske släppa ett album nästa höst – lite beroende på tidsplanen för Chemical Vocation. Musikaliskt är det en mix av stora dramatiska gester och nervig tonårspunk. Green Day och Jimmy Eat World i någon slags mix av en kille som gillar Anna Ternheim och Avril Lavigne lika mycket som han gillar punk.

– Sedan så tittar vi just nu på att börja jobba med ett fjärde band, som man nog kan säga är mer indie. Men det är dock inte helt klart än så vi får återkomma till det.
Claes Olson