9 oktober 2008

Så bra är Spotify

Är Spotify verkligen en iTunes-, Last.fm- och MySpace-dödare? Kommer användarna att betala för en prenumeration när de kan få ett reklamfinansierat alternativ helt gratis? Och framför allt – hur bra är Spotify? Vi har testat höstens hetaste streamingtjänst.

Det första intrycket av Spotify är att tjänsten inte verkar särskilt märkvärdig. Det är ett enkelt gränssnitt, det finns ingen direkt kringinformation, inget redaktionellt material, inget att fästa fokus på – förutom musiken och den avskalade spelaren. Men bakom det intuitiva gränssnittet döljer sig en förvånansvärt kraftfull, snabb och lättanvänd tjänst.

Om du tycker att MySpace och Last.fm är krångligt och fortfarande anser att downloads är en konstig produkt att betala för, när det är den fysiska skivan du vill ha, så är Spotify alternativet för dig. Du behöver verkligen ingen magisterexamen i datavetenskap för att använda tjänsten – den är extremt lättanvänd när du väl installerat programmet. Dessutom går det förbluffande snabbt att streama musiken.

För att skapa nya spellistor är det bara att dra de låtar du vill ha till din spellista och sökmotorn funkar exakt så bra som man kan kräva. Tyvärr finns det inte rekommendationer om liknande artister på samtliga artister vars låtar ligger upplagda och de radiostationer som finns är lite fattiga. Dessutom kan det vara frustrerande att det i somliga fall bara finns enstaka albumspår med somliga artister. Men allt det där är troligtvis sådant som snabbt kommer åtgärdas.

Spotify finns både till PC och Mac, men för Macanvändare ställs det höga krav – du måste ha Mac OS 10.4 eller senare.

Musikkatalogen känns initialt förvånansvärt stor och det är ett måste för den här typen av tjänster. När den får växa på sig ytterligare kommer Spotify att bli svårstoppad.
Håkan Durmér

Fyra +
Snabbheten, smidigheten enkelheten och användarvänligheten.
Priset: I jämförelse med att köpa downloads är Spotify verkligen billigt.
Möjligheten att på sikt kunna dela spellistor med vänner.
Att du kan spela dina playlists från alla datorer som har programmet installerat.

Fyra –
Rekommendationstjänsten känns inte helt träffsäker.
Radiostationerna måste förbättras.
Viss metadata är felaktig.
Saknar de sociala inslagen från Last.fm och MySpace.

En ?
Kommer användarna välja att betala för något de kan få gratis?

Omdöme
Spotify är värt allt förhandssnack. Det här är en seriös utmanare till alla andra musiktjänster. Fortsätter man bredda musikkatalogen kan det här bli det coola och lättanvända alternativet, som på allvar får användarna att betala för streamad musik.