utgivningar 19 september 2008

Det här är inte uppföljaren till Young Folks

Det här handlar inte precis om Lou Reeds feedbacksdånande Metal Machine Music. Inte heller om John Lennons & Yoko Onos initialt bannlysta Two Virgins med en "fullkomligt skandalös" bild på två nakna människor på omslaget…

Det här handlar inte precis om Lou Reeds feedbacksdånande Metal Machine Music. Inte heller om John Lennons & Yoko Onos initialt bannlysta Two Virgins med en "fullkomligt skandalös" bild på två nakna människor på omslaget…

Men Peter, Bjorn and Johns nya album Seaside Rock var ändå så pass kontroversiell att bandets svenska skivbolag Universal Music och trion har enats om att inte lansera den som "uppföljaren till världshiten Young Folks.

Skälet? Seaside Rock är en helt instrumental platta – och dessutom en väldigt experimentell sådan!

Alla älskare av klassisk "flummusik" (en skara som undertecknad tveklöst räknar in sig i) får här sitt lystmäte tillfredställt. Det är lekfullt, flippat och väldigt mycket "underground". Och det är bra!

Första spåret är ett av dem som skulle kunna vara hämtat från någon sen sextiotalsplatta med Pink Floyd – eller någon av det bandets psykedeliska utflykter på albumen Ummagumma och Atom Heart Mother.

Då och då hör man röster som pratar om allt från att "ta en fika" till "sätta sista tagningen". En annan röst, som tillhör en äldre, man talar med så stark gammelnorrländsk dialekt att det är svårt att överhuvudtaget höra vad som sägs – till tonerna av något som skulle kunna vara en signatur till ett tecknat östeuropeiskt inslag i Bolibompa.

I ett av spåren en bit in på plattan hör man visserligen en glad vissling, men: nej. Det här är inte "Young Folks #2".

En idé som visst var på tapeten när trion och Universal först diskuterade hur man skulle bära sig åt med de här inspelningarna var att tillfälligt döpa om trion… till Bjorn, John and Peter, typ. Nu blev det till sist en riktig Peter, Bjorn and John-release även här i Sverige, fast på ett annat skivbolag i stället (Wichita, som sedan tidigare även har bandet utanför Skandinavien).

Personligen är jag är väldigt glad att den här plattan överhuvudtaget finns! Får man säga tack?
Claes Olson

Artist: Peter, Bjorn and John
Album: Seaside Rock
Skivbolag: Wichita/Cooperative/BAM
Release: 19/9

Länkar:
Peter Bjorn and Johns hemsida
Peter Bjorn and John på MySpace